Начало Свят Нови стачки по летищата на Германия отменят над 580 полета

Нови стачки по летищата на Германия отменят над 580 полета

54
правила за пътуване

Служителите по сигурността на няколко летища в Германия ще проведат стачка в петък (15 март) по инициатива на германския синдикат „Ферди“. Действието засяга летищата Хановер, Дортмунд, Веце, Лайпциг и Дрезден. В същото време служителите в Мюнхен ще спрат работа в периода от 4.00 ч. в четвъртък до 6.00 ч. в петък.

Синдикатът „Ферди“ изпрати призив за целодневна стачка на служителите по сигурността на летищата в Берлин, Хамбург, Кьолн, Щутгарт, Карлсруе/Баден Баден и Кьолн на 14 март, съобщава БНТ.

Ако служителите, отговарящи за сигурността, регистрацията и обработката на багажите, прекратят работа, пътниците няма да могат да влязат в летищните терминали, информира ДПА.

Очаква се стачката в четвъртък да доведе до отменени над 580 полета и да предизвика допълнителни забавяния на полетните разписания, засягайки около 90 000 пътници.

Синдикатът „Ферди“ се бори за по-добри условия на труд и повишаване на заплатите на работниците от наземните служби на летищата в Германия. Профсъюзът иска подобряване на заплащането през нощта, уикенда и официалните празници, както и регулация на извънредния труд.

Стачките в транспортния сектор на Германия през последните седмици продължават, отбелязва ДПА.

След стачките на кабинните екипажи на „Луфтханза“ във Франкфурт, днес са прекратени дейностите на колегите им в Мюнхен, което доведе до отмяна на стотици полети и засегна десетки хиляди пътници.

Друга транспортна стачка в железопътната компания „Дойче бан“ приключи рано тази сутрин след отмяна на около 80% от влаковете на дълги разстояния. Транспортната компания беше принудена да реагира на протестите, обявени от синдиката на машинистите.

Още новини от Европа – четете тук

предишна статияАЗЕРТАДЖ: По-близо сме от всякога до сключване на мир с Армения, заяви азербайджанският президент
следваща статияДнес е Денят Пи. Числото има безкрайно математическо очакване