Начало Любопитно Днес е Денят Пи. Числото има безкрайно математическо очакване

Днес е Денят Пи. Числото има безкрайно математическо очакване

64
Днес е Денят Пи. Числото има безкрайно математическо очакване

Днес е един от най-необичайните празници по света – Световният ден на числото Пи. Този празник беше въведен през 1988 г. в научно-популярния музей Експлораториум в Сан Франциско.

Денят Пи беше предложен от Лари Шоу през 1988 г., който работеше като физик в музея Експлораториум в Сан Франциско. През 2009 г. Камарата на представителите на САЩ подкрепи отбелязването на този празник. Световният ден на Пи се отбелязва на 14 март (или 3/14 в календарен запис запис на месец/ден), защото 3, 1 и 4 са първите три цифри на числото Пи в десетичен вид.

Още от началото на училището ни запознават с числото Пи, когато учим за фигурите кръг и окръжност. Пи е математическа константа, която изразява отношението на дължината на окръжността към дължината на диаметъра й. В числов израз започва като 3.141592 … и има безкрайна десетична част.

Пи е математическа константа, изразяваща

размера на периметъра на окръжност и нейния диаметър, като обикновено се използва в математиката, физиката и инженерството. Познато е и като Лудолфово число и Архимедова константа.

При обикновените изчисления използваме опростената му форма, като оставяме само две цифри след десетичната запетая – 3.14. Затова днес е Световен ден на числото Пи.

Смята се, че числото е открито от вавилонските магьосници, защото те го използвали при строежа на Вавилонската кула. Недостатъчната точност в изчисленията им обаче довело до провала на целия проект. Експертите смятат, че същата математическа константа може да бъде основата и на строежа на легендарния храм на цар Соломон. Всяка година на 14 март почитателите на числото Пи в САЩ се събират, за да почитат неговата съвършеност и да се състезават кой може да възпроизведе най-дълга поредица от цифрите след десетичната запетая.

Още любопитни новини – четете тук

предишна статияНови стачки по летищата на Германия отменят над 580 полета
следваща статияКосовският външен министър посети централата на НАТО в Брюксел