Начало Култура „Нетфликс“ подготвя сериал по романа „Сто години самота“ на Габриел Гарсия Маркес

„Нетфликс“ подготвя сериал по романа „Сто години самота“ на Габриел Гарсия Маркес

49
Нетфликс, Netflix

Премиум онлайн платформата „Нетфликс“ в момента работи по адаптация на романа „Сто години самота“ от Габриел Гарсия Маркес, носител на Нобелова награда за литература, който почина преди десет години. Според съобщение в социалната мрежа „Екс“, сериалът ще се появи в „Нетфликс“ през тази година.

Сюжетът на сериала ще разкаже за семейство Буендия, което изживява забранена любов, събира се с миналото си и се изправя срещу лошата пророчествена съдба. Въпреки че трейлърът на сериала излезе по време на десетата годишнина от смъртта на автора в Мексико, все още не е обявена точната дата на пускане, отбелязва Агенция Франс Прес.

Филмовата версия на романа беше обявена още през 2019 г., но първите кадри бяха представени едва сега. „Нетфликс“ разкрива, че в началото на сериала гледаме Аурелиано Бабилония, който чете от митичния дневник на Мелкиадес, преди да се развият събитията в Макондо, където полковник Аурелиано Буендия е пред лика на взвода, готов за екзекуция, като си спомня за деня, в който баща му го отведе да види леда. Това съобщение е цитирано от Българската телеграфна агенция.

Романът „Сто години самота“ е публикуван през май 1967 г. и разказва историята на Макондо, вдъхновен на селото на автора в Северна Колумбия, и на семейство Буендия за седем поколения, сливайки фантазия и реалност. Оригинално издаден в 8000 копия, книгата днес е продадена в над 50 милиона бройки и преведена на 46 езика.

Габриел Гарсия Маркес е роден през 1927 г. в Аракатака. Той започва кариерата си като журналист и по-късно става символ на латиноамериканския магически реализъм, който направи революция в испаноезичната литература през 20-и век. Маркес винаги е бил против екранизацията на книгата си, защото не виждаше как тя може да бъде съкратена за телевизия или филм, споменава АФП.

Сериалът обаче е одобрен от семейството на писателя и ще бъде режисиран от Лаура Мора от Колумбия, наградена с „Златна раковина“ в Сан Себастиан през 2022 г., и от аржентинеца Алекс Гарсия Лопес. Проектът е описан като един от най-амбициозните аудиовизуални проекти в историята на Латинска Америка и е заснет изцяло на испански език в Колумбия с подкрепата на семейството на Габриел Гарсия Маркес, цитирано от АФП.

Разгледайте повече новини от културния свят тук

предишна статияГуверньорът на БНБ: Влизане в Еврозоната по-късно през 2025 година е по-вероятен сценарий
следваща статияМитов на кантар за външен министър, Борисов нямал повече ангажимент към правителството