крокодил, Австралия

Откритият в Австралия череп от крокодил на възраст около осем милиона години е принадлежал на вид, непознат досега на науката, установиха учени.

Черепът е открит през 2009 г. в богатия на находки от изкопаеми животни район Алкута, на около 200 км от град Алис Спрингс. Досега се смяташе, че принадлежи на крокодил от един от известните видове от рода Бару, съобщава Би Би Си.

Собственикът на черепа е принадлежал на различен вид от същия род древни влечуги, уточняват последните проучвания.

Видът все още не е посочен. Очаква се това да стане през 2022 г.

В Австралия е отворена постоянна изложба на фосилите от крокодили Baru.

Д-р Адам Йейтс, старши уредник в отдела по геология и палеонтология на музея и художествената галерия на Северната територия, казва пред Би Би Си, че черепът от Алкута е най-добре запазената част от крокодила Бару, открит досега.

„Той носи информация за вид, обитавал някога централна Австралия, който никога не сме познавали досега. Днес е доста трудно да си представим реки в централна Австралия, които са достатъчно дълбоки, за да ги обитават крокодили“, казва той.

„Това е друга нишка в тъканта на нашето познание за това как австралийската фауна се е развила с течение на времето“, добавя Адам Йейтс.

Фактът, че в тази част на континента преди милиони години са живели крокодили от вида Бару, е известен отдавна, но черепът от Алкута е принадлежал на представител на все още неописан и неназован вид, който определено се е различавал от най-близките си роднини, казва Д-р Йейтс.

Съвременните крокодили, каза той, обикновено принадлежат към съвсем различен клон на родословното дърво. Новият вид е анатомично различен от другите крокодили.

„Това е бил най-масивният и най-силен представител на рода Бару. Той е имал големи зъби, но броят им е бил по-малък“, казва д-р Йейтс.

„Този крокодил е ловувал сериозна плячка. Голяма мегафауна“, казва той.

На изложбата в музея и художествената галерия на Северната територия черепът от Алкута не е представен, но има реконструиран скелет на собственика му, направен на 3D принтер. Д-р Йейтс обяснява защо откритието е направено едва сега.

Преди да започне подробно проучване на палеонтологична находка, трябва дълго време да бъде почистено и възстановено.

„Останките, извадени от земята, са покрити с пръст, като тесто. След това трябва да използвате много лепило, за да задържим находката събрана, в противен случай тя ще се разпадне. Дадох инструкции да не се бърза“.

„Но в крайна сметка получихме нещо изключително“, завършва той.

предишна статияБарселона се разделя с Куман след края на сезона
следваща статияВремето днес: Слънчево преди обяд, с превалявания след това