Начало Водещи Незаконно строителство е установено на АМ „Хемус“, нарушения има и при язовирни...

Незаконно строителство е установено на АМ „Хемус“, нарушения има и при язовирни стени

777

Установено е незаконно строителство на АМ „Хемус”. Нередности има по трасета 4, 5 и 6. Поръчана е проверка с дрон в района. Това съобщи на брифинг регионалният министър Виолета Комитова. Открити са и нарушения при строежа на язовирни стени у нас, информира министър Кирил Петков.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова и министърът на икономиката Кирил Петков дадоха съвместна пресконференция на тема „Незаконно строителство“.

„Знаете, че още през лятото правих проверки по съответната магистрала. Първата инспекция беше по пътен възел на отсечка 6. Там установихме незаконно строителство. След това получихме сигнал за незаконни насипи, извършвани в горска територия и съсипани 87 декара гора. Възложих на дирекция „Независим и строителен контрол” да изготви доклад“, поясни тя.

Регионалният министър уточни, че е трудно да се каже как ще продължи строителството в участъците, където са открити нарушения.

„Тревожи ме фактът, че основата на един скоростен път се изпълнява без строителни книжа, без разрешения за строеж и с анонимна строителна фирма. Много странни обстоятелства са навързани в една цяла тема“, обясни тя.

Директорът на „Независим и строителен контрол” Влади Калинов поясни, че участъците 1-6 имат одобрен подробен устройствен план. Участъците от 4-6 обаче нямат приключило отчуждаване и издадено разрешение за строеж.

Нарушения са открити и при строежа на язовирни стени у нас. Това обяви министърът на икономиката Кирил Петков.

„От 416 само 10 язовира бяха завършени. Заедно с МРРБ и ДНСК направихме проверка на строителните книжа. Надявах се да няма язовирни стени без строително разрешение. Оказа се обаче, че нито една от тези 10 стени не е имала разрешение“, каза Петков.

При авария не се знае кой ще носи отговорност, затова министърът на икономиката каза, че ще изпрати документите до прокуратурата и ще има уволнения в Държавната консолидационна компания.

предишна статияБлагоприятна изненада за една от зодиите днес
следваща статияОкончателно: Увеличават пенсиите след Коледа