настинка

Може ли да се разболеете само от това, че ви е студено, че излизате без яке или че сте в стая, която е прекалено климатизирана? Или наистина трябва да хванете вирус?

Няма съмнение, че хората трябва да бъдат изложени на вируси, за да се разболеят. По дефиниция настинката е вирусна инфекция на горните дихателни пътища, така че без наличие на вирус, няма и настинка, каза д-р Стан Спинър, главен медицински директор на Тексаската детска педиатрия.

„Има голям брой вируси, които могат да причинят обикновена настинка. Ето защо ние хващаме стотици и стотици от тях през целия си живот“, каза той.

Хората са склонни да свързват студеното време с настинките, но това не означава, че има причинно-следствена връзка, каза д-р Спинър. „Тези вируси, които ни карат да се простудим, преобладават през зимните месеци в тази част на света.“

Освен това студеното време кара хората да прекарват повече време в затворени пространства. „По-вероятно е през това време на годината да сме в тесни затворени пространства, близо един до друг и следователно сред тези, които вече са болни“, каза д-р Майкъл Л. Мънгер, практикуващ семеен лекар в Овърланд Парк, Кан.

Отоплението и влажността на дома също могат да играят роля за здравето през зимата, каза д-р Спинър. Включването на отоплението освен че затопля дома ни, го и изсушава, което от своя страна може да изсуши и синусите ни. „Когато няма достатъчни количества на назален секрет, за ​​имунната система е по-трудно да работи срещу вируса“, ​​каза той.

Изследванията също така показват, че ниската влажност на закрито може да подпомогне предаването на грип. При висока влажност, грипните вируси, изхвърлени при кихане, например, са склонни да се прикрепят към водните молекули и могат да изпаднат от въздуха, преди да успеят да предизвикат нова инфекция. В суха стая тези грипни вируси често продължават да се носят наоколо, докато достигнат следващата си жертва.

Има и някои лабораторни изследвания, които предполагат, че студът може да отслаби имунната система, което ни прави по-уязвими към тези вируси. Проучване от 2017 г. установи, че имунните клетки, които са на студено, са по-малко ефективни в борбата с вирусите, което прави  заразяването с вируса по-лесно, каза д-р Прасерт Ауеваракул, съавтор и професор по вирусология във Факултета по медицина Siriraj Hospital, Mahidol University в Тайланд.

В проучване от 2005 г. на други учени студенти, чиито крака са били накиснати в студена вода за 20 минути на ден, са се оказали по-склонни да се разболеят, отколкото тези, които не са изложени на студ. А изследванията с мишки показват, че риновирусът, вирусът на обикновената настинка, се възпроизвежда по-бързо при ниски температури, добави д-р Ауеваракул.

предишна статияДнес за една от зодиите ще възникнат проблеми с общуването
следваща статияВетровито, но предимно слънчево време ни очаква утре