Soyuz MS-10

Шефът на Американската космическа агенция (НАСА) Джим Брайдънстайн похвали руската космическа програма и каза, че очаква нов екипаж да отлети за Международната космическа станция през декември, въпреки аварията с ракета.

„Предчувствам, че отново ще летим с ракета „Союз“ и нямам причина да вярвам в този момент, че това няма да се случи по график“, каза той пред репортери.

Шефът на НАСА разговаря с репортери в посолството на САЩ в Москва ден след като авария с ракета „Союз“ накара руският космонавт Алексей Овчинин и американският астронавт Ник Хейг да направят аварийно кацане малко след излитане от Казахстан. Двамата се приземиха невредими.

Това беше първият подобен инцидент в руската постсъветска история – безпрецедентен неуспех за космическата индустрия в страната.

Ракетата „Союз“ понастоящем е единствената връзка в света към Международната космическа станция, а аварията ще засегне както НАСА, така и работата на орбиталната лаборатория.

Брайденстайн, който посещава Русия и Казахстан за първи път, откакто оглави НАСА тази година, наблюдаваше пуска на злополучния полет от космодрума Байконур с руския си колега Дмитрий Рогозин.

Със следващия пуск на ракета „Союз“ на 20 декември е планирано на МКС да бъде изведен нов екипаж.

предишна статияКристина Агилера изгуби гласа си и отменя концерт
следваща статияЮсейн Болт откри головата си сметка за „Маринърс“