работа желание причини

Дигиталното напрежение на очите се превръща в сериозна заплаха за здравето. Специалистите дават някои съвети за справяне с проблема.

Ето примерната програма при работа от вкъщи по време на пандемия:

  • 7:00 до 9:00 – преглед на новини и електронна поща. Устройство: мобилен телефон
  • 10:00 ч. – Оперативка онлайн. Устройство: таблет или лаптоп
  • 10:30 до 18:30 – работа. Устройство: лаптоп
  • 20:00 – Почивка, филм. Устройство: телевизор

Тази програма за деня може да се отнася за много хора, които по време на пандемията трябваше да работят дистанционно. И очевидната последица от тези дейности е, че очите ни са уморени от непрекъснато гледане на електронни устройства.

Според скорошно проучване, публикувано в „American Journal of Ophthalmology“, прекомерното излагане на цифрови екрани и ограничените дейности на открито са свързани с появата и прогресирането на късогледство и могат да се влошат по време и след периода на пандемията.

Дори някои офталмолози предупреждават, че „дигиталното напрежение на очите при пандемията е новопоявяваща се заплаха за общественото здраве“, според Индийския вестник по офталмология.

Децата също не са пощадени. Американската академия по педиатрия (AAP) поддържа мнение, че гледането на екрани с часове наред може да доведе до преумора на очите, замъглено зрение и сухота на очите и при децата.

Как да избегнем напрежение на очите?

Би Би Си споделя 4 прости съвета, които можете да приложите по време на работа от разстояние и по време на електронните си часове за почивка, за да облекчите умората, породена от продължително излагане на цифрови екрани.

1. Системата 20-20-20

Какво представлява 20-20-20?

Техниката 20-20-20 се използва за отпускане на мускулите вътре и около очите, които ви карат да гледате отблизо в една и съща посока.

Състои се в това, че на всеки 20 минути трябва да гледате нещо на поне 20 фута, което е около шест метра, за 20 секунди.

Но нека си признаем. Спомняте ли си да сте давали почивка на очите си на всеки 20 минути? Практично решение за спазване на правилото е да настроите алармата на телефона. Ако телефонът ви няма тази функция, има няколко безплатни приложения, които можете да изтеглите, като Repeat Alarm или Interval Timer и че на всеки 20 минути имате електронен помощник за паметта.

2. LED лампи и местоположение

Ако изкуствената светлина във вашия дом причинява главоболие, препоръка е да смените крушките. Опитайте се да използвате LED лампи или по-мека светлина, която не предизвиква отблясъци или бръмчене.

Друг съвет е, да поставите екрана на компютъра, като избягвате отражението, особено на осветлението, което идва от тавана или прозорците.

И накрая, според Американската асоциация на оптиците (AOA), на повечето хора им е по-удобно да виждат екран, когато очите им гледат надолу.

Екранът трябва да е на около 15 до 20 градуса под нивото на очите, измерено от центъра на екрана (около 10 до 12 см) и на 50 до 70 см от очите.

3. По-голям шрифт и цвят

Адаптирането на буквата на компютъра може да помогне на окото да не се напряга повече, отколкото вече прави ежедневно пред екрана.

Няма идеален размер, който да подхожда на всички хора, така че трябва да намерите кой е най-подходящ за вас, казват експертите.

Регулирането на яркостта на екрана, за да съответства на нивото на осветеност, където сте, е друг начин да се предотврати напрежението на очите. А някои експерти казват, че тъмният текст на светъл фон обикновено е по-добър за очите, отколкото светлият текст на тъмен фон.

4. Присъствие в ZOOM

Уморени ли сте от срещи в ZOOM?

Може да не успеете да избягате от тях, но ако това ви уморява да видите собственото си лице на екрана, можете да го скриете, без това да повлияе на комуникацията.

Можете да го направите с функцията „Скриване на образа“ в менюто, което се появява в трите точки вдясно от полето, където се появява лицето ви. Можете да го активирате отново, ако работата го налага или сте променили намерението си.

 

Източник: БГНЕС

предишна статияПредимно облачно време с превалявания от дъжд днес
следваща статияОблачността и днес ще е предимно значителна