Начало Водещи Вредно ли е да четем при лошо осветление?

Вредно ли е да четем при лошо осветление?

1452
четем, четенето

Битува стереотип, че отличниците в училище лесно може да се познаят по очилата. Да, те постоянно четат, поради това зрението им се влошава.

Високото зрително натоварване действително може да провокира развитие на късогледство, но не е единственият фактор, влияещ върху развитието на болестта. Роля играе и генетичната предразположеност.

Вредно ли е да се чете при лошо осветление? Да.

А защо?

Защото в условия на недостатъчна осветеност на окото му е трудно да се фокусира и мускулите се напрягат. За една вечер обаче късогледство няма да развиете. По-скоро, когато затворите книгата, ще почувствате дискомфорт в очите и главоболие.

За известно време остротата на зрението ще се понижи. След като очите си отпочинат, симптомите ще изчезнат.

Ако четенето на лоша светлина ви стане навик, има голяма вероятност след време да ви се наложи да посетите офталмолог. Продължителното зрително натоварване може да провокира в началото лъжливо късогледство, а след това и явно.

Не си струва обаче да експериментирате, ако вече страдате от глаукома, пигментен ретинит, възрастова макулярна дегенерация, катаракта, усложнена миопия с висока степен и очни патологии.

Не бива да изпадате в крайности

Прекалено ярката изкуствена светлина също води до повреждане на фоторецепторите на окото, напряга мускулите и организмът започва да се защитава. Като резултат може да се появят същите симптоми – временно понижаване на остротата на зрението, умора, зачервени очи, сълзене…

Същите резултати се провокират и от рязко „скачане“ в контраста. Затова не бива да четете електронна книга, да работите на компютър или да гледате телевизия в пълна тъмнина.

Екраните на електронните устройства излъчват синьо-виолетова светлина. Тя е опасна за окото. Поради това се препоръчва да работите с тях, носейки очила със специални лещи. Последните блокират вредната синьо-виолетова светлина и пропускат само полезната.

Да се реши проблема с осветлението е лесно, пише Profit. Съществува норма: лумен на квадратен метър. Една обикновена лампа е с мощност 60 вата и дава примерно около 730 лумена.

В офис с площ 10 кв. метра ще бъде достатъчно светло при минимум 2000 лумена. Т.е. три крушки по 60 вата.

Разбира се, естествената дневна светлина е за предпочитане.

предишна статияКои са хората върху картите за игра?
следваща статияГРАЖДАНИ НА ПРОТЕСТ: Конвенцията срещу домашното насилие ще принуди  децата да изучават „сатанински понятия”