Начало Любопитно Ковид кризата реже заплатите във Ватикана

Ковид кризата реже заплатите във Ватикана

1546
заплатите Ватикана

Папа Франциск е наредил съкращаване на заплатите за кардинали и други духовници, докато Ватикана се опитва да балансира разходите си по време на пандемията.

Кардиналите ще видят, че заплатите им ще намалее с 10% от април, съобщиха от Ватикана.

Смята се, че те получават до 5000 евро на месец и често живеят в субсидирани квартири.

Ватикана очаква дефицит от 50 млн. Евро тази година. Приходите му са силно засегнати от затварянето на музеи и други атракции в пандемията.

По-рано папата каза, че не иска да уволнява хората в трудни икономически времена.

Папското писмо

В апостолско писмо в сряда (на италиански) Ватиканът заяви, че Франциск е издал указ за въвеждане на пропорционални съкращения, започващи на 1 април.

Свещениците и другите духовници ще видят, че заплатите им ще бъдат намалени с между 3% и 8%, а планираното увеличение на заплатите ще бъде отложено до март 2023 г.

„Икономически устойчивото бъдеще днес изисква, наред с други решения, приемането на мерки относно заплатите на персонала“, се казва в писмото.

В него се посочва, че се предприемат действия „вследствие на здравна спешност, причинена от разпространението на Covid-19, което се отрази негативно на всички източници на доходи на Светия престол и държавата Ватикан“.

В писмото се добавя, че се правят съкращения „с цел запазване на настоящите работни места“.

Източници казват, че папата се опитва да запази работата на миряни работници.

Кардиналите

Много кардинали, базирани във Ватикана, или живеят там, или обитават големи апартаменти в Рим на наеми под пазарните. Много свещеници и монахини, работещи във Ватикана, живеят в религиозни общности, които им осигуряват по-голяма защита от икономически сривове.

От друга страна, миряните-служители на Ватикана като полиция, чистачи и обслужващ персонал живеят в Рим и са изправени пред по-високи разходи за живот.

Говорител на Ватикана, цитиран от Ройтерс, каза, че повечето непрофесионални служители няма да бъдат засегнати от съкращенията.

Популярните туристически дестинации като базиликата „Свети Петър“ и музеите на Ватикана бяха затворени или отворени само частично през по-голямата част от миналата година заради пандемията.

Ватикана се надяваше да отвори отново музеите този месец. Но новото заключване в Италия означава, че те трябва да останат затворени.

По-рано този месец висш икономически служител на Ватикана предупреди, че Светият престол може да се наложи да използва резерв от 40 милиона евро за втора поредна година в резултат на пандемията. Приходите за тази година се очаква да спаднат с 30% спрямо 2020 г.

Миналата година папата издаде нов закон, предназначен да повиши прозрачността във финансовите сделки на Ватикана. Последва поредица от скандали във Ватиканската банка и претенции за лошо управление.
Източник BBC