Начало Водещи Най-основателната причина, поради която да откажете захарта

Най-основателната причина, поради която да откажете захарта

1134
захарта

Добавената захар вреди на организма – дори на тези хора, които не страдат от излишни килограми. Рано или късно тя води до захарен диабет.

Има хора, които са убедени, че чистата захар е необходима за „работата на мозъка“. Те често страдат от захарна зависимост.

Захарта е истински наркотик. Колкото повече я ядете, толкова повече я желаете и е трудно да се откажете

Животът може да е труден без добавена захар. Наричаме я така, за да я разграничим от тази в плодовете. Следва да се откажете от нея, тъй като тя наистина действа като наркотик и развива зависимост.

Ще ви запознаем с интересна информация.

Мащабно научно изследване на учени от Станфордския университет и университета в Калифорния, чиято цел била да се провери противоречива хипотеза за прекоремната употреба на захар, която може да доведе до захарен диабет, доказва, че именно консумацията на захар влияе пряко върху риска от възникване на захарен диабет тип 2, пише Profit.

Оказва се, че всеки 150 калории, които превишават нашата дневна норма от калории, повишават риска от развитие на захарен диабет с 0.1%.

А ако количеството на излишните калории, получени не просто от храната, а именно от захарта, то този риск скача до 1.1%.

Сега си представете, че с всяка следваща година количеството на погълнатите в повече „захарни” калории се увеличава. Свидетелство за това е качването на килограми.

Любопитно става нещо друго – тази зависимост се запазва дори при хората с нормална телесна маса и достатъчно ниво на физическа активност.

Т.е. не бива да се утешавате, ако нямате проблеми с теглото и тренирате. Това не ви прави неуязвими срещу захарта. Отново ви грози риск от захарен диабет.

С какво захарният диабет тип 2 е страшен?

Той е опасен поради своите усложнения: влошаване на зрението и дори пълна слепота, проблеми с кръвоносните съдове и в краен резултат гангрена, съкращаване на продължителността на живота.

И това е само едно от негативните въздействия на добавената захар. Освен промени в работата на микрофлората, наблюдават се още повишена проницаемост на червата за токсини, разрушително въздействие върху мозъка, риск от развитие на ракови заболявания и много други.

Поради това основната храна, която консумираме, трябва да бъде несладка, но вкусна. Тя трябва да насища, да има нисък или среден гликемичен индекс.

Така не само за дълго време няма да почувстваме глад, но и няма да преяждаме.

Освен това ще ни е по-лесно да се справим с желанието за хапване на нещо сладко. Както знаете, стресът провокира именно стремеж към консумация на нездравословна храна. Най-често тя се изразява в нещо сладко.

Нисък гликемичен индекс имат пресните и твърдосварените зеленчуци, храните, съдържащи протеини и полезни мазнини.

Всичко, което съдържа захар, бяло брашно, разварен или шлифован ориз, твърде сладките плодове – стафиди, фурми и др., имат висок гликемичен индекс.

Тяхна алтернатива са горските плодове, черният шоколад – оптимално 90-99% и повечето плодове. Позволено е да се консумират 1-3 сушени плодове на ден.

Да, на рожден ден и на друг важен празник може да си позволявате да изядете парче торта. В него обаче не бива да има повече захар от нормата за деня.

предишна статияРазочарование предстои за една от зодиите, друга я очаква добра вест
следваща статияПарижка галерия отваря врати за нудисти