Начало Новини Най-много пътни инциденти са регистрирани в петък, най-много загинали по пътищата –...

Най-много пътни инциденти са регистрирани в петък, най-много загинали по пътищата – в понеделник Най-много катастрофи в Румъния са станали през юни миналата година, сочи справка на Пътната полиция

64
Най-много пътни инциденти са регистрирани в петък, най-много загинали по пътищата - в понеделник
                                                                                                Най-много катастрофи в Румъния са станали през юни миналата година, сочи справка на Пътната полиция

Най-много катастрофи в Румъния са станали през юни миналата година, показва справка на Пътната полиция, цитирана от вестник “Адевърул”. Най-много пътни инциденти са регистрирани в петък, а най-много загинали по пътищата – в понеделник. 

През 2023 г.  на национално ниво са регистрирани 4525 тежки пътнотранспортни произшествия, довели до смъртта на 1545 души. Румъния е на второ място в ЕС по брой регистрирани жертви при пътни инциденти, показват данни на Европейската комисия, публикувани в началото на март. 

Като основни причини за черната статистика Хорациу Поп от Пътната полиция посочва недисциплинираността на пешеходците, превишената скорост,  недисциплинираността на велосипедистите, отнемане на предимство на превозни средства и отнемане на предимство на пешеходци. 

“Тези пет причини са в основата на 63,6 процента от общия брой регистрирани катастрофи за една година, което означава много“, отбелязва Хорациу Поп.

През 2023 г. в Румъния са отнети 225 887 свидетелства за управление на моторно превозно средство, като 16 780 книжки са отнети за управление на автомобил под въздействието на алкохол.

предишна статияКиев тази нощ бе атакуван от руски ракети
следваща статияЧешката енергийната компания ЧЕЗ със спад на печалбата от над 63 на сто през 2023 г.