Начало Водещи Мъж иска 9000 лв. от прокуратурата за незаконен арест, опадали му зъбите...

Мъж иска 9000 лв. от прокуратурата за незаконен арест, опадали му зъбите от стрес

54
Пловдивският съд
Пловдивският съд

Човек подаде иск за 9000 лв. срещу прокуратурата, твърдейки, че е бил задържан и обвинен незаконно. Той посочва, че се почувства безпомощен и унижен в ареста и че му паднали много от зъбите от стреса.

Според исковата молба, мъжът бил обвинен, че пловдивчанин му откраднал пари близо до Централна гара. Двама полицаи го отвели в районното управление, където са се държали грубо към него. Прокуратурата го привлекла за наказателно преследване, но мярката за задържане била отменена на втора инстанция. Той прекарал 8 дни зад решетките, информира 24plovdiv.bg.

Прокуратурата определя иска като неоснователен, тъй като няма доказателства за претърпени вреди в ареста и липса на медицински доказателства. Освен това посочват, че мъжът е бил осъждан 16 пъти преди това, което подкопава неговите твърдения за притеснение и стрес.

Мъжът разказал пред съда, че униформените му поискали лична карта и го качили в патрулка. В районното управление го обискали и го набили на място без видеонаблюдение. Той решил да не жалува след инцидента, тъй като му съобщили, че няма да бъде чуван и внимаван, съобщава 24 часа.

Судът установил, че производството срещу него е било прекратено поради липса на доказателства, въпреки че става въпрос за незаконен арест и обвинение. Съдиите приели, че претенциите му са основателни, тъй като всяко разследване предизвиква стрес и притеснение. Въпреки това не са уважили иска в пълния му размер.

Според съда, дори да е бил атакуван в районното управление, искът е срещу прокуратурата, а не полицията. Не е установено, че обвинението е причинило проблеми за него или че околните са го гледали неблагоприятно поради разследването. Съдиите посочват, че отрицателните емоции, изпитани от него, са субективни и не водят до неблагоприятни последици от 8-дневния му престой в затвора. Няма доказателства за здравословни проблеми от преживения стрес.

След разглеждане на всички доказателства, съдът е наредил на прокуратурата да заплати обезщетение в размер на 1000 лв. и 410 лв. разноски. Решението може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в Пловдив.

Още любопитни новини – четете тук

предишна статияПърван Симеонов: Пеевски ще е отговорник в ДПС за евроатлантизма, а д-р Чакъров – за Анкара
следваща статияЧетвърти ден търсят с дронове и кучета 17-годишната Ивана. Преди да изчезне, получила забележка от учител (ОБНОВЕНА)