Начало Свят Москва обяви превземането на село Богдановка и заяви, че САЩ ще претърпи...

Москва обяви превземането на село Богдановка и заяви, че САЩ ще претърпи „фиаско“ като във Виетнам

74
боеве
Снимката е илюстративна

Руските въоръжени сили вече контролират източноукраинското село Богдановка, което се намира западно от град Бахмут в Донецка област. Това съобщи Руското министерство на отбраната в днешно изявление, цитирано от Ройтерс.

Богдановка е от стратегическо значение, отбелязва агенцията. Намира се на североизток от град Часов Яр, към който Русия стреми да превземе, след като през февруари превзе позициите на юг от град Авдеевка, съобщава БТА.

Същевременно руските власти коментираха одобрението на помощ в размер на 60,84 милиарда долара за

Украйна от страна на американските конгресмени като опит на САЩ да се включат все повече в хибридна война срещу Русия, която могат да завършат с унизителна победа, приравнима по голямо значение с тази във Виетнам или Афганистан, предава Ройтерс.

Американският Конгрес одобри помощта от 61 млрд. долара за Украйна

Пълномащабната инвазия, започната от президента Владимир Путин в Украйна през 2022 г., доведе до най-сериозната криза в отношенията между Русия и Запада от периода след Кубинската ракетна криза през 1962 година, твърдят руски и американски дипломати, посочва БТА.

Представителите на САЩ в палатата на представителите подкрепиха законопроект на стойност 95 милиарда долара, който предоставя помощ за сигурност на Украйна, Израел и Тайван, въпреки силната двупартийна подкрепа и острите протести на някои републиканци.

Говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова заяви, че е очевидно, че САЩ желаят Украйна „да се бори до последния украинец“, включително с нападения срещу руска територия и граждани.

„Зараждането на САЩ в хибридна война срещу Русия ще бъде също толкова злополучно и унизително за САЩ, колкото и Виетнам и Афганистан“, каза Захарова. Тя посочи, че обикновените украинци се използват като „пушечно месо“ по принудителен начин, но днес САЩ не разчитат вече на украинска победа над Русия.

По думите на лидерите на Запада и Украйна, конфликтът в Украйна се представя като поглъщане на територии в имперски стил, което показва, че Русия след съветската епоха е една от две-три основни заплахи за глобалната стабилност, заедно с Китай, отбелязва Ройтерс. Путин, обаче, тълкува войната като част от по-голяма борба срещу САЩ, които според него пренебрегват руските интереси след разпадането на СССР през 1991 г., а впоследствие се опитват да разчупят Русия и да източат нейните природни ресурси.

Още международни новини – четете тук