Начало Новини Австралия възнамерява да подобри вземането на регулаторни решения за използването на химикали...

Австралия възнамерява да подобри вземането на регулаторни решения за използването на химикали в селското стопанство

49
Австралия възнамерява да подобри вземането на регулаторни решения за използването на химикали в селското стопанство

Австралийското правителство ще настоява регулаторната служба, занимаваща се със селскостопанските химикали в страната, да подобри качеството и прозрачността на вземането на решения, съобщи Ройтерс.

Преглед на дейността на Австралийския орган за пестициди и ветеринарни лекарства (APVMA) миналата година постави под съмнение корпоративната култура и стандартите за надзор, което предполага, че е възможно те да са били твърде силно съобразени с интересите на  сектора.

Фермерски и браншови групи твърдят, че сътресенията в регулатора, предизвикани от контролната процедура и реакцията на правителството след нея са довели до това, че сега му е нужно твърде много време, за да одобри нови продукти, което води до предотвратими загуби на реколта на стойност милиарди долари.

Министърът на земеделието Мъри Уат посочи, че при предишни правителства регулаторът е отделял непропорционо голямо внимание върху одобряването на химикали в законоустановените срокове.

„Поставяше се твърде голям акцент върху бързите одобрения на пестициди, докато прегледите на други химикали, за да се гарантира тяхната постоянна безопасност, се проточиха почти 30 години“, обясни той.

По думите на земеделския министър регулаторният орган трябва да възприеме по-балансиран подход, който да засили съображенията за околната среда и общественото здраве, ангажираността и спазването на разпоредбите.

„Искаме да гарантираме, че разполагаме с най-добрия регулаторен орган по използването на химически вещества в света, така че потребителите и нашите задгранични клиенти да могат да имат доверие в храните и фибрите, които произвеждаме“, заяви Уат.

Той допълни, че същевременно регулаторният орган трябва да бъде структуриран така, че да може независимо и ефективно да одобрява нови, безопасни химикали, които помагат на фермерите да вършат работата си.

Министерството на земеделието отбеляза, че Австралийският орган за пестициди и ветеринарни лекарства няма да бъде преместен обратно в столицата Канбера. Преместването му в областния град Армидейл през 2019 г. е довел до огромно текучество на персонала, което е навредило на работата му, установи прегледът.

Контролната процедура беше предизвикана от обвинения, че старши служител е уринирал върху колеги на коледно парти на персонала през 2021 година.

Изпълнителният директор на регулаторния орган и председателят на борда подадоха оставки миналата година.

предишна статияМосква обяви превземането на село Богдановка и заяви, че САЩ ще претърпи „фиаско“ като във Виетнам
следваща статияКатастрофа между два автомобила спря временно движението на трамваите по бул. „Христо Ботев“ в София, няма пострадали