коронавирус
снимка: pipp/ FreeImages

Ако влезете в контакт с повърхност, която е била, например, място на съприкосновение на заразен с коронавирус човек, и след това не измиете ръцете си и ги приближите до устата си, ще се заразите.

Ето защо експертите изтъкват още от началото на пандемията – мийте ръцете си!

Но от тоалетната, сега учените предупреждават, има още една „корона“ опасност. А именно, благодарение на явлението, известно като „тоалетен прилив“, заразените частици от изпражненията или урината могат да „избягат“ от тоалетната и да се разпръснат във въздуха.

Как да се предотврати това?

Ако посетите обществена тоалетна, първо изчакайте минута или две след човека преди вас. След това спуснете капака, като се уверите, че няма да влезете в контакт с него, и пуснете водата, казва за „Форбс“ Кингян Чен, професор от университета „Пардю“.

„До 80% от частиците, които се разпространяват от изпражненията във въздуха, могат да бъдат неутрализирани чрез затваряне на капака и пускане на вода след това“

, обясни той.

Ако обаче живеете със заразен от коронавирус човек, най-добре е да дезинфекцирате цялата тоалетна.

Тези открития се потвърждават от резултатите от проучване, проведено в университета в Хонконг. Там експертите откриха, че пускането на водата може да разпръсне 80 000 замърсени частици, които могат да останат във въздуха с часове на метър около тоалетната.

Разбира се, измиването на ръцете и спускането на капака не е пълна защита, затова специалистите препоръчват редовна дезинфекция, проветряване и затваряне на тоалетния капак.

предишна статияВ Хонконг превръщат хотелите в бардаци със секскукли за да оцелеят
следваща статияД-р Стойчо Кацаров: По-евтино щеше да бъде да тестваме хората, отколкото сега да компенсираме икономиката