Начало България Митрофанова съзря украинска провокация на погребението на Неофит

Митрофанова съзря украинска провокация на погребението на Неофит

99
посланик Елеонора Митрофанова

С огромно съжаление се научихме за загубата на патриарх Неофит. Той беше истински свещеник и голям приятел на Русия. Нашата църква споделя скръбта на българите и българския народ.

Това заяви посланикът на Русия в България, Елеонора Митрофанова, която посети храм-паметника „Свети Александър Невски“, за да изкаже почит към Негово Светейшество, съобщи Нова телевизия.

Тя посочи, че патриарх Кирил на Русия и Москва няма да присъства на погребението на Неофит.

„Първо, никой не е поканил патриарх Кирил. В момента той е на среща със сръбския патриарх и участват в общи събития. На погребението ще присъства представител на Кирил – митрополит Западноевропейски Нестор. Той вече е тук“, заяви посланик Митрофанова.

Руският посланик нарече присъствието на украинския духовен лидер Епифаний като голяма провокация.

„Това не е просто напрежение, а истинска провокация, която засяга и Българската църква. Тя не признава Украинската църква“, подчерта Митрофанова.

По-рано митрополит Антоний заяви, че няма нищо притеснително в присъствието на представител на Украинската православна църква на опелото.

Той ще бъде там молитвено, но няма да участва в церемонията, тъй като Българската църква все още не е признала автокефалията на Украинската църква.

Според митрополит Йоан, руският патриарх единствен не е получил реда за опелото, което е деликатна разлика с останалите.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияПродават на търг колекция от вещи на Пати Бойд – първообразът на легендарна рок песен
следваща статияДъвка срещу стрес, или как се променя пазарът на тези продукти в постпандемичен контекст