Снимка: Архив
Асен Василев в парламента

Не ви давам идеи как да пишете песни, вие не ми давайте как да пиша бюджет. С тези думи финансовият министър Асен Василев се обърна към Тошко Йорданов от ИТН по време на днешното заседание на Народното събрание.

„Не ми давате идеи, но давате поводи за песни. Няма пари“, отвърна му депутатът от „Има такъв народ“.

„Записано е, че Сребърният фонд не се пипа, както и 4 милиарда и половина, това е минималният фискален резерв, който трябва да се поддържа. В момента имаме 10 милиарда. Националният фонд винаги, откакто България е в ЕС, се използва по предназначение за плащане, за да не се налага да вземам дългове в зависимост от ритмичността на европейските плащания. Тази година бюджетът ще е с 3% и надяваме се по-малко проценти на касова основа. Когато бъде представен, ще можем всички да се изкажем дали ни харесва, или не. Това да се използва бюджет от предишна година след 6 месеца наистина е безпрецедентно“, заяви още Асен Василев.

Да не се пипат фондовете и бюджета да си остане, както винаги, призова финансовият министър.

Единодушно с 201 гласа „за“ парламентът прие на първо четене изменения на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. – т.нар. удължителен закон. Срокът за предложения между първо и второ четене беше намален на три дни.

Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Търговския закон.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

предишна статияГешев се отказа да говори пред нацията. Без обяснения. А дали не е натиснал бутона „Enter“
следваща статияКарибският пират Джони Деп закръгли 60 годинки. Точи струни на китарата за концерта в София