Начало Любопитно Милиони тръпнат в очакване на пълното слънчево затъмнение

Милиони тръпнат в очакване на пълното слънчево затъмнение

44
Пълно слънчево затъмнение
Снимка: БТА

На 8 април милиони хора в Северна Америка ще станат свидетели на пълно слънчево затъмнение, съобщи БТА.

Повечето хора се съсредоточават върху двата небесни тела, но тези, които гледат в друга посока, ще могат да видят уникални гледки. Ако погледнете към хоризонта по време на пълното слънчево затъмнение, ще видите разпръскването на цветовете на изгрева и залеза във всички посоки. Този 360-градусов слънчев ефект се дължи на слънчевата светлина извън зоната на затъмнението. Това продължава до момента, в който Луната закрие напълно Слънцето.

Временно денят ще се превърне в нощ, но тъмнината ще разкрие звездите и планетите на небето. Покрай пълното слънчево затъмнение ще бъдат видими Венера и Юпитер, разположени близо един до друг, както и близо до Слънцето на 8 април. Видими ще бъдат и горещите газове, около Слънцето.

Зрителите на затъмнението дори може да уловят ивицата, оставена от метеорит.

Един от уникалните явления по време на пълно слънчево затъмнение са бягащите сенки.

Това са тънки вълнообразни линии от черния мрак и светлината, които се забелязват върху гладки повърхности преди и след затъмнението. Някои хора ги наричат „змии“, защото те изглеждат като влечуги, пълзящи по земята. Това не е явление, което се вижда винаги по време на затъмнение, така че не е гарантирано, че ще се появи на 8 април. Ако все пак възникнат, сенките могат да се забележат непосредствено преди и след пълното затъмнение. Бягащите сенки са предизвикателство за фотографите, поради което е добре тези, които желаят да ги заснемат, да се подготвят с бял картон или бял чаршаф на мястото на наблюдението. Те могат да бъдат видени върху покрити със сняг повърхности.

По време на пълното слънчево затъмнение температурите могат да спаднат с няколко градуса, съобщават от НАСА.

Още любопитни новини – четете тук

предишна статияТръмп се сравни с Нелсън Мандела
следваща статияАНА-МПА: На 1 юни в Атина се открива фестивалът "Епидавър"