Начало Водещи Мерки срещу коклюша: Започва задължителна имунизация за 6-месечните бебета

Мерки срещу коклюша: Започва задължителна имунизация за 6-месечните бебета

39
работа ваксинирани неваксинирани ваксината доза дози

Към момента в страната са регистрирани 843 случая на коклюш, заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Въпреки че случаите са със 100 по-малко, в сравнение с миналата седмица, все още не може да се говори за овладяване на заболяването, смятат здравните власти.

Въвежда се задължителна имунизация за 6-месечните бебета, а за бременните жени – по желание.

„Актуализацията на имунизационния календар, за която говорихме и обещахме, вече е факт. Наредбата е обнародвана в „Държавен вестник“ вчера. С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация, включваща коклюша, както и за задължителната основна имунизация срещу пневмококи, да се провежда от навършване на шестседмична възраст. Имунизацията ще се извършва от общопрактикуващите лекари, както и досега, и за това са изпратени съответните указания до регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и Националния център по заразни и паразитни болести“, разясни служебният министър на здравеопазването.

Кондева посочи, че на интернет сайта на Министерството на здравеопазването днес е публикувана заповедта за въвеждане на временни противоепидемични мерки, включващи създаване на организация за препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени в 27-36 гестационна седмица. В страната започна и информационна кампания, уточни министърът.

„Имунизацията на бременните е еднократна и е по желание. Ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети във всички 28 области. Съвместно с „Информационно обслужване“ сме начертали интерактивна карта, в която са посочени областите, местата за поставяне на ваксина и телефоните за връзка. Препоръчваме бременните, които желаят да се ваксинират, да се свързват чрез тези телефони“, каза още Галя Кондева.

Още новини от деня – четете тук