Начало Свят Как е било планирано да се случи покушението срещу Зеленски?

Как е било планирано да се случи покушението срещу Зеленски?

64
Володимир Зеленски
Володимир Зеленски/ Източник: БТА

Украинските власти разпространиха видео от разпит на заподозряните за подготовка на атентат срещу президента Володимир Зеленски. Видеото разкрива действията на арестуваните – двама полковника от спецслужбите, върбувани от руските служби за план за убийство на президента и други членове на кабинета му.

Обявено е, че двамата заподозрени служители на украинската държавна служба за охрана са били под контрол на Москва. В репортаж на БНТ се показва как единият от тях разказва за вербуването му и плана за внедряване на къртица в обкръжението на Зеленски.

Той се свърза със служител от Службата за сигурност на Украйна и му възложи задача да предава информация за политически елит, включително рокади на министри и ключови закони. Видеото показва подробности за тази операция.

Основната цел на групата ела била план за отвличане и убийство на украинския президент. Заявено е, че действията на групата се ръководели от Федералната служба за сигурност в Москва и включвали вербуване на украински полковници за предаване на класифицирана информация.

Репортажът разкрива, че целта на разузнавачите била да открият охранители на президента, които биха се съгласили да го вземат за заложник и убият. Освен Зеленски, като мишени били и други високопоставени фигури в украинската политика.

Освен опита за покушение на Зеленски, се разкрива и инцидент с руски парашутисти в Киев в началото на войната. Съобщено е, че войната активно е работила по ликвидирането на Зеленски, като разузнавачите са следили неговите движения и са планирали атаки.

Двамата арестувани украински полковника ще бъдат съдени за държавна измяна и ако се окажат виновни, рискуват доживотен затвор. Освен това, Русия извърши въздушни удари срещу Киев и Лвов, като наляга върху енергийната инфраструктура на Украйна.

Още международни новини – четете тук