Мелания Тръмп

Мелания Тръмп обяви, че ще следи изкъсо обновяването на Розовата градина в Белия дом, съобщава CNN. Това е емблематичното зелено пространство в съседство с Овалния кабинет и Западното крило.

Първата дама възнамерява да възстанови мястото така, че да се приближи до оригиналния дизайн от времето на президента Кенеди, реализиран през 1962 г. от градинаря и филантроп Рейчъл „Бъни“ Мелън.

Розовата градина в Белия дом
Снимка: White House Museum

Реновирането може да отнеме няколко седмици, а Розовата градина през това време няма да се използва.

Розовата градина е предпочитана по време на пандемията

Президентът Доналд Тръмп използва Розовата градина по-често през последните седмици като място за провеждане на срещи и пресконференции.

В ерата на Covid-19, мястото на открито осигурява повече безопасност от потенциалното разпространение на вируса за журналисти и гости на Белия дом.

Според източника на CNN решението за обновяване на Розовата градина е взето преди няколко месеца.

Обикновено реновирането и големите проекти за поддръжка в Белия дом често се правят през месец август, когато президентското семейство е далеч от Вашингтон на лятна ваканция.

Поредният проект на Мелания

Розовата градина е най-новият проект за обновяване на Белия дом за Мелания Тръмп, която вече е обновила няколко пространства, включително боулинга на Белия дом, стенните покрития в Червената стая, обзавеждането в Синята стая, завесите в Зелената стая и килима в стаята за дипломатически приемни, към която тя добави рамка на цветята, представящи всеки от 50-те щата.

Реновирането на публичните стаи на Белия дом (последните четири) се финансира с частни дарения.

Разходите за обновяването на алеята за боулинг бяха покрити от Американската асоциация на собствениците на боулинг в Америка, според Белия дом.

Реновирането на Розовата градина ще бъде финансирано също с частни дарения. Така поне твърдят източници на CNN. От  Белия дом официално отказват коментар по темата.

 

Снимка: White House Museum

Източникът, запознат с плановете, разказва за CNN, че обновяването на Розовата градина е било решено много преди пандемията, макар че новината бе съобщена, когато страната е изправена пред сериозни проблеми заради разпространението на коронавируса.

Тъй като положителните случаи на Covid-19 в Съединените щати надминаха 4 милиона миналата седмица, Тръмп отново рискува да се изправи срещу сериозни негативни реакции, пише CNN.

„Мисля, че за Мелания е важно да посочи, че това е възстановяване, което няма нищо общо с администрацията на Тръмп, а с това да се увери, че Белият дом е девствен и красив дом за всеки президент, който го заема. Но, да, времето не може да бъде по-лошо, тъй като страната е опустошена от Covid и има големи икономически и социални катаклизми,” казва  Кейт Андерсен Броуер, сътрудник на CNN.

 Решението на Тръмп да остави своя отпечатък върху Розовата градина и да я възстанови в първоначалния й вид е предизвикано първоначално от необходимостта от общо поддържане, както и да се предотврати постоянното местене на различни растения, цветя и храсти.

За поддържането на 18-те декара паркове в Белия дом е отговорна Националната паркова служба. Десетки служители са назначени да се грижат за Белия дом. Има и специален началник – длъжност, създадена през 2008 г. от Изпълнителната служба на президента.

Историята на Розовата градина

Идеята за създаване на Розовата градина идва през 1913 г. от първата съпруга на Удроу Уилсън, Елън Уилсън, но когато е по средата на реализирането й тя умира.

Проектът е взет от втората съпруга на Уилсън – Едит, която продължава добавянето на розови растения до пространството, известно преди като Западната градина.

Но по-късно именно Кенеди възлага създаването на емблематичната версия на Розовата градина, която днес познаваме като най-забележителното открито пространство, вероятно в цялата американска политика.

През 1961 г. Кенеди моли приятелката си Бъни Мелън да препроектира градината с дължина 125 фута, широка 60 фута. Кенеди със съпругата си Жаклин Кенеди току-що са се завърнали от продължителна обиколка из Европа, където се удивлявали на величието и красотата на градините на резиденциите, които посещавали.

„Президентът бе отбелязал, че Белият дом няма градина, равна по качество или привлекателност на градините, които е виждал и в които се е забавлявал в Европа“, казва Мелън.

Мелън проектира градина, пълна с рози и други цветя, както и цъфтящи ябълкови дървета, поставени в ромбовидни кутии с живи плетове.

В допълнение към известните рози, добавя лилии и лалета, маргаритки, хризантеми и здравец – множество видове сезонни цветове, за да заобикалят широката част на зелената трева в средата.

Снимка: White House Museum

Розовата градина през десетилетията се превръща в предпочитано място за множество президентски събития – от церемонии до обявления и тържества. През 1971 година там се омъжва дъщерята на Ричард Никсън – Патриша.

Мелания Тръмп също се възползва от „Розовата градина“, като домакин на втората държавна вечеря на администрацията на Тръмп за официалното посещение на австралийския премиер Скот Морисън миналия септември.

предишна статияМадона обвинена за разпространение на фалшиви новини за лек за Covid-19
следваща статияБлизнаците ги чака повишение в работата, лош ден за Лъвовете