Мадона

Суперзвездата Мадона беше подложена на цензура в Инстаграм за разпространение на невярна информация за предполагаем лек за COVID-19, след като тя сподели фрагменти от видеоклип, ретуитван от Доналд Тръмп.

В публикацията си пред 15,4 милиона последователи Мадона твърди, че доказана ваксина е била налична от месеци, но се пазела в тайна, „за да може богатите да забогатеят, а бедните и болните да станат по-болни“. Тя е добавила и видео на американската лекарка Стела Имануел, която хвали хидроксихлорохина като чудодеен коронавирусен лек.

„Никой няма нужда да бъде болен. Този вирус има лек – нарича се хидроксихлорохин“, възкликва Имануел във видеото, застанала на стъпалата на Върховния съд във Вашингтон с лекари. Тя също се нахвърля срещу маските за лице и блокадите.

Различни клипове от речта на Имануел се разпространиха бързо в интернет през последните дни, въпреки че хидроксихлорохинът, антималарийно лекарство, според данните не се е оказал ефективен срещу COVID-19.

„Премахнахме това видео за отправяне на невярни твърдения относно лечения и методи за профилактика на COVID-19“, заявиха пред АФП от Фейсбук, който е собственик и на Инстаграм

Публикацията на Мадона бе изтрита, но екранните графики показват, че тя преди това е маркиранакато  „Фалшива информация – прегледана от независими проверяващи на фактите“.

Президентът Тръмп тази седмица туитва няколко клипа към своите 84 милиона последователи, преди туитовете да бъдат премахнати. Синът му Доналд Тръмп-младши бе временно блокиран от Туитър, след като също сподели части от видеото.

Мадона заяви, че през май е преболедувала коронавируса, който я е принудил да отложи концерти в Париж по-рано през годината.

предишна статияТелците са заредени с оптимизъм, сложен ден за Девите
следваща статияМелания Тръмп се захвана и с Розовата градина в Белия дом