Начало България МВнР освобождава Христо Стоичков от длъжността „почетен консул” в Испания

МВнР освобождава Христо Стоичков от длъжността „почетен консул” в Испания

2534

Започна процедура по освобождаването на българския футболист Христо Стоичков като почетен консул на България в Испания, със седалище в Барселона.

Информацията е на Министерството на външните работи.

Предстои след вътрешна съгласувателна процедура решението да бъде разгледано от Министерския съвет.

Христо Стоичков бе назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет от 29 юли 2011 г.

„През последните няколко години дейността му като почетен консул е затруднена поради обстоятелството, че той пребивава основно в САЩ. В допълнение следва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви”, пише в съобщението на Стоичков.

От МВнР пишат още:

„Кралство Испания е стратегически партньор и приятел на България, поддържаме отлични двустранни отношения на всички равнища и интензивно сътрудничество във всички области от взаимен интерес.”

Припомняме, че в понеделник се появи информация, че Испания вече не иска Христо Стоичков да бъде почетен консул на България в Барселона.

Кралството изпрати официална нота до Външно министерство, с което изразява нежеланието си футболната ни легенда повече да изпълнява длъжността.

Причината – скандалът, който Стоичков забърка в ефира на мексиканската телевизия „Унивижън“ след сблъсъците на полицията с желаещи да гласуват на референдума за независимост на Каталуния преди седмица.

Българинът обвини испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, че е изпратила полиция срещу желаещите да гласуват в незаконния референдум, защото е последователка на испанския диктатор Франко.

„Дядо й е франкист, баща й е франкист, тя е франкист и дори и синът й е франкист”, заяви българският почетен консул, призовавайки Сантамария да подаде оставка. Тя реагира изразявайки намерение да съди Стоичков, засегната най-вече от квалификацията за непълнолетния й син.

Това провокира незабавно извинение от страна на бившия футболист, което обаче не трогна испанския вицепремиер. Българският футболист Христо Стоичков изпълнява функциите на почетен консул в Барселона, откакто бе назначен през юни 2011 г. от първия кабинет „Борисов“. Освен за провинция Каталуня, той отговаря и за българите, живеещи в Арагон.

предишна статияЕрдоган задряма по време на пресконференция с Порошенко
следваща статияПървите катастрофи и смъртни случаи с автомобили в света