Начало Водещи Макрон посрещна в Елисейския дворец Си Цзинпин на фона на напрежението между...

Макрон посрещна в Елисейския дворец Си Цзинпин на фона на напрежението между Европа и Китай

59
Еманюел Макрон и Си Цзинпин
Френският и китайският президенти Еманюел Макрон и Си Цзинпин и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 6 май 2024 г. Снимка: АП/БТА

Френският президент Еманюел Макрон посрещна днес в Елисейския дворец китайския си колега Си Цзинпин, пристигнал вчера на двудневно посещение във Франция, като веднага призова както за „справедливи правила в търговията“, на фона на натрупващите се различия между Европа и Китай, така и за „решителна координация“ по отношение на войната в Украйна, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

Френският президент, който все още се надява да позиционира страната си като балансьор в китайско-американските спорове, отбеляза 60 години от установяването на двустранните дипломатически отношения с китайския си колега. Си започна снощи в Париж за първата си европейска обиколка от 2019 г.

„Международната ситуация много ясно изисква повече от всякога европейско-китайски диалог“, потвърди Еманюел Макрон в началото на разговорите.

До него беше застанала председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да се демонстрира обединен континентален фронт по търговските въпроси.

Макрон обясни, че иска да повдигне „с цялото си приятелство и доверие безпокоящите ни въпроси, за да се опитаме да ги разрешим“, като предупреди срещу „логиката на отделяне едни от други, която би била вредна“ на икономическо ниво и се застъпи за „справедливи правила за всички“.

Фон дер Лайен също така поиска „еднакъв достъп до пазарите“. Преди срещата тя заяви, че Европа „няма да приеме нечестната търговия“, предизвиканата от притока на подкрепени с „масивни субсидии“ електрически превозни средства и стоманени изделия.

Китайският президент не засегна сложните въпроси в присъствието на камерите, като само призова Китай и Европейския съюз да засилят „стратегическата координация“ и да останат партньори, съобщи АФП.

Заплашен да бъде притиснат между американската и китайската икономика, масово подпомагана от властите, през последните месеци ЕС засили разследването на китайските държавни субсидии за няколко промишлени сектора, особено този на електрическите превозни средства.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви също, че Европейският съюз разчита на Китай да повлияе на Русия да прекрати войната си в Украйна, съобщи Ройтерс.

„Разчитаме на Китай да използва цялото си влияние върху Русия да прекрати агресивната си война срещу Украйна“, каза Фон дер Лайен след преговорите си с китайския и френския президент, Си Цзинпин и Еманюел Макрон, в Елисейския дворец в Париж.

„Президентът Си изигра важна роля в деескалирането на безотговорните руски ядрени заплахи и съм убедена, че той ще продължи на фона на настоящите ядрени заплахи от Русия“, допълни тя.

Урсула фон дер Лайен заяви, че Китай може да ограничи „безотговорното разпространение“ на иранските ракети и дронове, като същевременно повтори призива си за примирие в конфликта между Израел и палестинската групировка „Хамас“.

Още новини от деня – четете тук