Начало Свят Макрон посрещна в Елисейския дворец Си Цзинпин на фона на напрежението между...

Макрон посрещна в Елисейския дворец Си Цзинпин на фона на напрежението между Европа и Китай

49
Еманюел Макрон и Си Цзинпин
Френският и китайският президенти Еманюел Макрон и Си Цзинпин и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 6 май 2024 г. Снимка: АП/БТА

Президентът на Франция, Еманюел Макрон, посрещна днес китайския си колега Си Цзинпин в Елисейския дворец. Срещата се проведе във връзка с двудневното посещение на Си Цзинпин във Франция, като Макрон призова за справедливи правила в търговията и решителна координация по отношение на войната в Украйна. Това съобщи Франс прес, цитирайки БТА.

Френският президент отбеляза 60 години от установяването на дипломатически отношения между Франция и Китай. Си Цзинпин пристигна в Париж за първата си европейска обиколка от 2019 г.

„Международната ситуация много ясно изисква повече от всякога европейско-китайски диалог“, потвърди Макрон в началото на разговорите.

Председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, присъства на срещата, за да демонстрира обединен фронт на Европа по търговски въпроси.

Макрон поясни, че цели да обсъди въпроси, които ги безпокоят, с цел да намерят решения и предупреди за вредата от разделянето на нации на икономическо ниво. Той подчерта необходимостта от справедливи правила за всички.

Фон дер Лайен също изрази желание за равен достъп до пазарите. Преди срещата тя заяви, че Европа няма да търпи нечестна търговия, стимулирана от субсидиране на електрически превозни средства и стоманени изделия.

Китайският президент не се спря на сложните въпроси пред камерите, само насърчи укрепването на стратегическата координация между Китай и Европейския съюз. Това съобщи АФП.

Европейският съюз подчерта необходимостта от диалог с Китай, за да окаже влияние върху Русия и призова за спиране на войната в Украйна. Това заяви председателят на Европейската комисия след разговорите си с президентите на Китай и Франция.

„Си изигра важна роля в деескалирането на руските ядрени заплахи и се надяваме да продължи действията си с оглед на настоящите заплахи от Русия“, добави тя.

Фон дер Лайен заяви, че Китай може да ограничи разпространението на иранските ракети и дронове и в същото време призова за примирение в конфликта между Израел и „Хамас“.

Още новини от деня – четете тук