Начало Водещи Първата жена-таксиметров шофьор, или коя е мадам Декурсел?

Първата жена-таксиметров шофьор, или коя е мадам Декурсел?

1127
жена мадам Декурсел
снимка: https://www.unjourdeplusaparis.com

При много професии жените трябваше да чакат дълги години, за да получат същите права като мъжете. Такъв е и случаят с таксиметровите шофьори. Първата жена таксиметров шофьор се появява едва през 1908 г и нейното име е мадам Декурсел.

Каква е  историята на мадам Декурсел, първата жена-шофьор на такси?

Преди нейната поява, няколко жени започват през 1906 г. чиракуване, за да вземат изпита за кочияш, професия, която тогава е била изключително мъжка. В последствие повечето от тях се отказват, особено под натиска на семейството или поради многобройни спорове с полицията или клиентите. Първите жени кочияши (г-жа Шарние и г-жа Дюфо) се появяват по улиците на Париж през февруари 1907 г. Това е предизвиквало истинско любопитство за парижани!

кочияши

Вече горд притежател на диплома за шофьор на автобус, през 1908 г. мадам Декурсел получава разрешително и за таксиметров шофьор. С тези два документа тя става първата жена в историята, шофирала такси в Париж.

мадам

Сигурно е, че първите седмици на мадам Декурсел са били изключително трудни по улиците на столицата. Но благодарение на смелостта и упоритостта и тя бива приета професията. Явно това дава кураж и много скоро след това други жени завършват курсовете за таксиметрови шофьори.

Мадам Декурсел, жената, която допринася в малък мащаб за намаляване на неравенствата през 20 век …

предишна статияЕдна от зодиите днес може да очаква разногласия с близък човек
следваща статияЗа една от зодиите денят е идеален за решаване на битови въпроси