Начало Водещи Лукойл е като голяма мечка в икономиката ни – трябва разумно да...

Лукойл е като голяма мечка в икономиката ни – трябва разумно да я водиш

104
Илиян Василев
Илиян Василев

Трябва да бъдем наясно, че рафинерията Лукойл не е подходяща за всеки политик или олигарх в България. И всяко решение, което цели да окаже влияние върху рафинерията, ще има широкообхватни последици както за конкретния политик или олигарх, така и за цялата държава. В момента в Румъния има само една рафинерия, която работи на 60%, ако рафинерията в България спре работа, ще се изправим пред заплаха да превърнем Росенец в импортен терминал. Не бива да забравяме, че няма санкции за горивата, произведени от преработката на руска петрол в други държави, като Индия, Саудитска Арабия, Египет и Турция.
Моментният премиер няма друга рафинерия, която да може да балансира българския пазар. Твърдението, че можем да решим проблема чрез внос на горива, е не само израз на незнание, но и пълно пренебрежение към интересите на българските потребители, защото гаранция не става без спекулации и социални напрежения.
Разбирам скептичността към някои новородени евроатлантици, но когато става въпрос за контролируеми последици, трябва да бъдем много внимателни. Лукойл Нефтохим е ключов играч в българската икономика и трябва да бъде мъдро управляван, за да постигнем целите си. С необмислени решения, ситуацията може лесно да излезе извън контрол. И после Денков да носи отговорност.

Коментарът е публикуван във Facebook профила на експерта Илиян Василев. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

Още актуални коментари – четете тук

 

предишна статияВъпреки напредъка на израелските части Хамас далеч не е победен
следваща статияКой трябва да пази трудовата книжка – работодателят или работникът?