Начало Водещи Въпреки напредъка на израелските части Хамас далеч не е победен

Въпреки напредъка на израелските части Хамас далеч не е победен

79
Израел-Хамас

Снимка: БТА

Израел потвърди, че се сражава със сили на Хамас във втория по големина град в Газа. Хан Юнис се беше превърнал в убежище за бягащите от войната. Сега те трябва да напуснат града. „Не сме ли и ние хора?“, питат те.

Израелската армия продължава да притиска терористичната организация Хамас, съобщава германската обществено-правна медия АРД. Израелските отбранителни сили потвърдиха, че се сражават със сили на групировката във втория по големина град в ивицата Газа Хан Юнис.

„Военната столица на Хамас“, както израелската армия я нарича, беше дом на повече от 200 хиляди души преди началото на войната, но в последните седмици се беше превърнала в убежище на бягащите от северните части на Газа, пише „Ню Йорк Таймс“.

Израелската армия призова цивилното население да се изнесе към западните части на анклава – към границата с Египет и граничния пункт Рафа.

„Не сме ли и ние хора, за които някой трябва да се погрижи?“, пита млад мъж, цитиран от АРД. „Докога хората ще бъдат прогонвани?“.

„Хамас е решен да продължи тази борба“

Въпреки напредването на израелските части Хамас далеч още не е победен, казва бившият съветник на израелското правителство Алон Евиатар, цитиран от германската медия. „Хамас е решен да продължи тази борба, която води за собственото си оцеляване“, казва той и обяснява, че за тях смъртта се възприема като мъченическа.

Военно отношение ситуацията може и да е безнадеждна за терористичната организация в дългосрочен план, но Хамас все още е в състояние да нанесе загуби на израелската армия. Военната цел на израелското правителство пък си остава унищожаването на Хамас.

Израел планира да наводни тунелите на Хамас?

Един от ключовите фактори за това е системата от тунели на терористичната организация. Американското издание „Уолстрийт Джърнъл“ написа, като се позова на американски служители, че Израел планира да наводни тунелите с вода от морето.

Израелската армия не е потвърдила тази информация, но вече съобщи, че работи по различни начини за разрушаване на военния потенциал на Хамас. По данни на израелските военни дотук те са разкрили 800 шахти, водещи към системата от тунели на терористичната организация, от които 500 вече са унищожени, пише още АРД.

*Текстът е публикуван в „Дойче Веле“.

Още международни новини – четете тук

предишна статияХинков за „Пирогов“: Заставам зад моето решение
следваща статияЛукойл е като голяма мечка в икономиката ни – трябва разумно да я водиш