Начало Водещи Започва „лечение“ на камъните, изграждащи Западната стена на Йерусалим

Започва „лечение“ на камъните, изграждащи Западната стена на Йерусалим

729
лечение камъните

Древните камъни, изграждащи Западната стена на Йерусалим, показват белези от атмосферни влияния от изгаряща слънчева светлина и дъжд от две хилядолетия. За да спрат да се влошават и да гарантират тяхната цялост, израелските консерватори правят „лечение“ на камъните, запълват пукнатините и заглаждат очуканите им повърхности. Предава Ройтерс.

Западната стена, най-святото място за молитви на юдаизма, е останала от втория от двата еврейски храма, построени от Ирод Велики преди повече от 2000 години и разрушен от римляните през 70 г. сл. Н. Е.

западна стена

Огромни тълпи се събират до стената за молитвени сесии и посетителите често натъпкват бележки в пукнатини между камъните. Някои от тях си удрят главата в камъните. Израелският орган за антики (IAA) проследява състоянието на всеки камък и започна да обработва повърхността на най-нуждаещите се. Използвайки преносим асансьор и медицинска спринцовка, екип от специалисти деликатно инжектира варовикова фугираща смес в процепите и пукнатините на камъните.

„Това е най-добрият възможен метод за лечение на камъните и последваща защита срещу атмосферни влияния,“

каза Йоси Вакнин от IAA.

В средните векове стената получава името Стената на плача, заради евреите идващи да оплакват разрухата на Храма. Но според друга легенда, в годината на унищожаването на Храма /Девети Ав/, на камъните блещукали капчици роса, наподобяващи, плач на Стената. От 1948 г. до 1967 г., докато Йерусалим е разделен, до стената не се допускат евреи. След войната в 1967 г. градът е обединен и символ на великото минало става Стената.

предишна статияРазработиха нов супер бърз тест за коронавирус
следваща статияХората, които носят очила, са по-защитени от коронавируса