Начало Водещи Разработиха нов супер бърз тест за коронавирус

Разработиха нов супер бърз тест за коронавирус

756
бърз тест

Френски изследователи са разработили нов тест за коронавирус, който според тях дава резултати три пъти по-бързо от бързите антигенни тестове. Според първоначалните данни от изпитванията – почти същата точност като по-надеждните, но по-бавни PCR тестове. Съобщава БГНЕС.

Електрохимичният тест,

при който се използват нанотела, взети от т. нар. камилска група – камили, лами и алпаки, връща резултат в рамките на 10 минути. При ранно изпитване от 300 проби се оказва с 90% точност като PCR тест както за положителни, така и за отрицателни резултати. Той се разработва от учени от университетите в Лил и Марсилия и от Френския национален център за научни изследвания CNRS.

Тестът не изисква обработка в лаборатория и резултатът може да се разчете на смартфон.

„Може да се произвежда масово много бързо и да има приложение в болници и летища, но също и при семейни лекари и фармацевти“,

каза Давид Дево, професор по фармакология в Университета в Лил, пред местни медии.

Силно чувствителните PCR тестове или с полимеразна верижна реакция са най-надеждният широко използван начин за откриване на Covid-19. Те обаче са скъпи за производство а пациентите често трябва да изчакат до 48 часа за резултат.

Евтините бързи антигенни тестове,

които смесват секрет от нос или гърло, взет с тампон, с течност върху хартиена лента, обикновено дават резултати в рамките на половин час. Същите са обект на разгорещен научен дебат, тъй като те са склонни да откриват само високи вирусни инфекции. Това означава че пропускат много хора с по-ниски нива на вируса.

Френският прототип на тест, наречен CorDial-1, използва изцяло различна технология. Малки частици антитела, известни като нанотела, се имобилизират върху електрод, за да се превърнат в „електрохимичен биосензор“. Това каза Сабине Шунериц, университетски професор в Лил и специалист по наномедицина и биосензори.

Тестът ще бъде подложен на тримесечно изпитване върху 1000 души. Използват се нанотела, взети от камилска група – която включва камили, лами и алпаки – защото те са с по-стабилни от антителата на други животни. Нанотелата откриват протеина на вируса Covid-19 в биологична проба и реагират, променяйки електрическия ток през електрода.

Тази промяна се измерва от устройство с размерите на USB ключ и се показва в реално време на екрана на свързан смартфон. Височината на сигнала показва дали пробата е била положителна или отрицателна. Тъй като методът е усъвършенстван допълнително, той също така трябва да може да измерва вирусното натоварване и да засича вирусни мутации.

предишна статияСЗО: Коронавирусът продължава да отстъпва, заразените и жертвите намаляват
следваща статияЗапочва „лечение“ на камъните, изграждащи Западната стена на Йерусалим