Стиви Уондър
Стиви Уондър /снимка: biography.com/

С уникалната си смесица от R&B, соул и госпъл, Стиви Уондър е икона на поп музиката и на гражданските права от векове. Неговите вечни хитове вдъхновяват поколения музиканти а днес суперзвездата празнува 70 годишнината си.

През юли 2016 г. Стиви Уондър изнесе трогателна реч пред Организацията на обединените нации. В него той припомни борбата на Нелсън Мандела за демокрацията, правата на човека и социалната справедливост. Мандела, бившият президент на Южна Африка, беше „един от най-фантастичните, грижовни и обичащи хора, които някога са се движили по Майката Земя“, каза тогава Уондър.

Той се появява за първи път на сцената на 12-годишна възраст в „Аполо тиътър” в Харлем. Годината е 1963 и момчето завладява аудиторията пеейки и свирейки на Бонго барабани.

Много деца – звезди не издържат на напрежението на ранната слава. Но не и Стиви Уондър: биографията му изглежда е естествено следствие от неговия гений – и музикалните му способности, и кариерата му са наистина чудо.

Стивланд Хардауей Джъдкинс е роден преждевременно на 13 май 1950 г. в Сагино, Мичиган. Той ослепява , докато е бил в кувьоз. Въпреки това никога не е смятал слепотата си за недъг и си спомня думите на майка си: „Майка ми винаги ми казваше, че мога да правя всичко, стига да внимавам“.

предишна статияАвстралийски пивовар излива 90 000 бурета бира в канализацията
следваща статияЕдна зодия може да направи глупости заради внезапно влюбване, а друга днес е крайно уязвима