Начало Водещи Куба е скъпа за туристите – пицата може да стигне и 50...

Куба е скъпа за туристите – пицата може да стигне и 50 евро

129
Куба
Куба

Мнозина грешно си мислят, че посещението на Куба е евтино, но нашият опит показва съвсем друго. Това споделиха Юлия Владимирова и Кристина Димитрова от Dir.bg, които неотдавна се върнаха от това страна.

„В Куба съществуват две страни – едната за местните жители и другата за туристите. Туристическата страна наистина не е икономична. Много хора си мислят, че пътуването до Куба е скъпо, но на място всичко е доста скъпо. Например, чухме за турист, който даде 50 евро за пица. И такситата така също са по-скъпи за туристите. Кубинците имат особено отношение към парите, тъй като сами ги нямат и това се забелязва“, обясни Юлия Владимирова.

Кристина Димитрова сподели, че заплатата на държавни служители в Куба варира между 20 и 30 евро на месец и добави, че един евро е 150 песо, докато на улицата обменният курс е 300 песо за евро или долар, тъй като кубинският народ отнася еврото и долара като еднакво ценни.

В Куба липсва градски транспорт и дори не можеш да си поръчаш такси, разкрива Кристина Димитрова.

„Има маршрутки, които спираш на улицата и се договаряш за цената с шофьора. Другата опция е да пътуваш в такси с непознати хора, които споделят колата с теб. Попаднахме на едно такова такси, където на предната седалка бяха две непознати жени, а ние седяхме на задната седалка. Беше доста интересно!“, каза тя.

Според журналистите икономическата ситуация в Куба „не е розова и проблемите датират от години – страната е силно изолирана, подложена на ембарго от САЩ и гражданите са лишени от свобода на пътуване, което много ги тревожи“.

„Ако кубинците желаят да напуснат страната си в търсене на по-добър живот, институциите им правят този процес труден. Мнозина все още обичат Куба и мечтаят за промени, които биха подобрили техния живот“, коментира Юлия Владимирова, подчертавайки, че голяма част от кубинците предпочитат да останат в родината си, надявайки се, че в бъдеще ще настъпят положителни промени.

Не сравнявайте Куба със Северна Корея, препоръчват журналистите.

предишна статияЕто как синът на най-богатия човек в Азия отпразнува предстоящата си сватба
следваща статияОсъдиха баща, убил 6-месечния си син