Начало Водещи Кристиан Костов спечели важна награда

Кристиан Костов спечели важна награда

1335
Кристиан Костов

Кристиан Костов, първият българин, носител на Наградата за дебютиращи европейски изпълнители, добили голяма популярност извън границите на собствената си държава (European Border Breakers Award – ЕВВА), спечели и наградата „Изборът на публиката“ (Public Choice Award) след национална кампания с участието на БНР.

Наградата беше връчена тази нощ на бляскава церемония при откриването на фестивала „Евросоник“ в Грьонинген, Нидерландия, съобщиха от националното радио.

Първите думи на Кристиан Костов след получаването на наградата бяха специално за БНР:

„Просто искам да кажа, че съм много горд, че България най-накрая спечели. Аз мисля, че го заслужаваме много, но честно казано, това не е моята победа в никакъв случай, това е победата на всичките хора, които са гласували за мен. И наистина много съм благодарен за това, защото няма как да купиш това нещо. Хората или гласуват, или не. Значи повярваха в мен и наистина има нещо в това. Благодаря ви много!“

За приза „Изборът на публиката“ се бореха десетте европейски изпълнители, носители на наградите ЕВВА за 2017: Alice Merton от Германия; Alma от Финландия; белгийката Blanche, която се класира 4-та в „Евровизия 2017“; групата „Off Bloom” от Дания; португалецът Salvador Sobral, победител в „Евровизия 2017“; норвежката певица Sigrid; шведката Scott; френското дуо„The Blaze“ и английският музикант Dario Darnell, известен с псевдонима Youngr и нашият Кристиян Костов. В тази конкуренция Кристиан спечели онлайн гласуване, проведено през декември 2017, за което БНР направи национална кампания. Всеки от десетe изпълнители с изключителни постижения извън границите на собствената си страна получи статуетката на музикалните награди EBBA. Наградата бе връчена лично от световноизвестния телевизионен водещ, музикант и диригент на бенд Джулс Холанд.

На сцената в Грьонинген 17-годишният Кристиан представи песента „Beautiful Mess“, която му донесе второ място в конкурса „Евровизия 2017“. На церемонията той пя и в дует с Younger, а на пианото им акомпанира самият Джулс Холанд.

По време на церемонията директорът на фестивала „Евросоник“ Питър Шмид и ръководителят на програмата „Creative Europe“ в Европейската комисия Барбара Геслер, припомниха, че мисията на наградите EBBA е да стимулират развитието и разпространението на европейската популярна музика.

С връчването на наградите EBBA започва уникалният фестивал за поп и рок музика „Евросоник“, който се осъществяват с медийната подкрепа на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕBU). Партньор за България е БНР.

предишна статияРупърт Мърдок е със сериозна травма на гърба си
следваща статияВ Испания заловиха огромна пратка с кокаин, скрита… в ананаси