Начало Водещи Кризата вероятно едва сега започва: Какво ни коства случващото се в Червено...

Кризата вероятно едва сега започва: Какво ни коства случващото се в Червено море

144
Червено море кораби

Американски бойни кораби преминават през протока Баб ел Мандеб на 9 август 2023 година. Снимка: АП/БТА


Международни военни сили, които действат в Червено море, докладват за инциденти с противокорабни ракети и атаки с изтребители. Този конфликт е от особено голямо значение, тъй като морският маршрут е от основно значение за световната търговия.

Атаките на търговски кораби от хусите в Йемен нарастват, след като приключи войната между Израел и Хамас. Много кораби са били нападнати или забавени в резултат на тези атаки.

Въпреки усилията на коалицията, предвождана от САЩ, за поддържане на мира, кризата вече се отразява на много от секторите. Иран заплашва да продължи усилията си върху Израел, като това може да доведе до още по-голяма криза.

Какво означава това:

Влияние върху бизнеса

Протокът Баб ел-Мандеб е ключовата точка за атаки на хусите. Той е важен воден път, свързващ Европа и Азия и свързан със Суецкия канал. Този маршрут е от решаващо значение за световната търговия и атаките са довели до забавяне и отклоняване на кораби, което е увеличило разходите и времето за доставка.

Международни компании като Mediterranean Shipping Company, Hapag-Lloyd и Maersk вече са спрели транзита на техни кораби през този маршрут. Това ще увеличи цените на различни продукти и ще доведе до по-големи разходи за потребителите в следващите седмици.

Кризата е по-нестабилна от блокирането на Суецкия канал през 2021 г., защото атаките са по-трудни за разрешаване. Също така, сушата в Панамския канал ограничава световната търговия.

Иран има влияние върху икономиката чрез своите действия в региона, което може да доведе до по-строги мерки срещу страната. Това също ще окаже влияние върху доставките.

Енергийни проблеми

Червено море е жизненоважен за транспорта на петрол и природен газ. Атаките са довели до отклоняване на танкери и повишени разходи за доставката, което може да увеличи цените за потребителите. В същото време, ролята на Иран може да предизвика повторни репресии от страна на Запада, което ще доведе до осезаеми влияния върху пазарите.

Кризата е довела до усилия за отбрана срещу новите видове военни действия, като ракети и дронове. Това предизвиква преосмисляне на политиките и стратегиите на западните въоръжени сили.

*Текстът е публикуван в „Политико“. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук

предишна статияДенков: Няма нищо скрито-покрито и никакви бройки с мигранти. Това са внушения, за да бъдат плашени хората
следваща статияГригор Димитров се класира за финала на турнира в Бризбейн