Начало Водещи Корабът „Вера Су“, който вече се казва „Сафина“, отплава от Варна

Корабът „Вера Су“, който вече се казва „Сафина“, отплава от Варна

644
Корабът „Вера Су“, който вече се казва
Снимка: БТА

Съдът „Вера Су“, който беше блокиран през септември 2021 година в скалите близо до Яйлата и след това беше продаден на търг, напусна Варна, показва отчет на БТА в морския трафик.

Корабът, който беше продаден на търг през декември миналата година, тръгна от Варна под новото си име „Сафина“.

При засядането си край Яйлата, корабът беше товарен с азотни торове. Той беше изтеглен на 26 октомври 2021 г. Товарът му беше свален с помощта на баржи, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност.

Операцията по спасяването на „Вера Су“ след блокирането му край българските брегове – около Яйлата, през 2021 г. отне повече от месец и струваше над 2 милиона лева. След това Изпълнителната агенция „Морска администрация“ обяви търг за продажбата му. Офшорна компания с краен собственик в Литва закупи кораба на цена от 276 хил. долара без ДДС.

„Новият собственик си прибира кораба след ремонта, това е стандартна процедура“, каза за „24 часа“ кап. Валентин Енчев, директор на „Морска администрация“ – Варна, който беше начело на екипа за спасяване на блокирания кораб.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияЕнергийният министър: Ядрената енергия трябва да се удвои през следващото десетилетие
следваща статия„Моментът на истината“ за петролната индустрия: Задълбочаване на климатичната криза или помощ за нейното отстраняване