Начало Водещи Енергийният министър: Ядрената енергия трябва да се удвои през следващото десетилетие

Енергийният министър: Ядрената енергия трябва да се удвои през следващото десетилетие

169
ядрената енергия
Снимка: БТА

Изпълнението на целта за утрояване на ядрената енергия до 2050 година е от съществено значение, заяви министърът на енергетиката Румен Радев по време на министерски панел, проведен след събитието на високо равнище в Дубай. На това събитие България и други 21 страни от четири континента приеха Декларация за утрояване на ядрената енергия до 2050 година.

„Приемането на тази декларация е ключов момент в историята на България, като то демонстрира амбициозните цели на страната за постигане на устойчива декарбонизация“, посочи министърът за БТА.

Той обясни, че комбинацията от нискоемисионна енергетика, като ядрената, възобновяеми източници на енергия, развитие на системи за съхранение на енергия и свързаност както вътрешно, така и трансгранично, е бъдещето, по което работим и то е част от разработваната национална енергийна стратегия.

„България е сред ‘страните с най-конкретно участие’ в Декларацията за утрояване на ядрената енергия поради решителното решение на страната за изграждане на блоковете Седем и Осем на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Това включва избора на технология, инфраструктурата, генераторни мощности и свързаност на системата. Процедурата за блок Седем вече е стартирана и предстои избор на изпълнители и окончателно подписване на инвестиционното решение, а по отношение на блок Осем сме на етап за оценка за въздействие върху околната среда“, припомни министър Радев.

Той изрази надежда, че изграждането на мощностите ще бъде успешно и вероятно ще се осъществи по-рано от очакваното, с разлика от около три години.

„Държавата трябва да бъде инвеститор и собственик, както и оператор на тези съоръжения“, подчерта енергийният министър.

„Малките модулни реактори с мощност под 500 мегавата, които мнозина от участниците в събитието определяха като перспективна технология поради тяхната гъвкавост и приложимост, са от интерес, но те не могат да бъдат само цел по себе си“, посочи Радев. Той добави, че технологиите се развиват и трябва да бъдат внимателно наблюдавани, включително и ядрения синтез.

За още новини от деня, кликнете тук

предишна статияКои са най-красивите малки градчета в Европа?
следваща статияКорабът „Вера Су“, който вече се казва „Сафина“, отплава от Варна