Начало Водещи Китай обмисля да въведе 4-дневна работна седмица

Китай обмисля да въведе 4-дневна работна седмица

1044
седмица

Академията за обществени науки на Китай публикува доклад, според който жителите на страната, в стремежа си да преуспеят и да подпомогнат икономическото развитие на държавата, на практика са престанали да си почиват. Учените отправят препоръка до 2030 година работната седмица в страната да стане 4-дневна, а продължителността на почивните дни и официалните празници да се увеличи.

В доклада на Академията се отбелязват негативните тенденции служителите често да работят от 9 часа сутринта до 9 часа вечерта шест дни седмично.

Постоянната ангажираност и необходимост от присъствие в офиса са принудили китайците вече да не отделят време за личностно развитие и за общуване с приятели и семейство, което в бъдеще може да доведе до появата на умствени заболявания.

Експертите са на мнение, че 36-часовата работна седмица ще доведе до по-висока работна ефективност, а също и до формиране на по-благоприятна среда за щастието на нацията. За повишаване на качеството на живот от най-голяма важност е хората да получат възможност да си почиват.

Учените смятат, че първият етап от прехода към 4-дневна работна седмица би могъл да бъде реализиран в периода 2020-2025 година. За целта е необходимо крупни и средни държавни учреждения, предимно от района на Източен Китай, пилотно да въведат новото работно време.

Китай е една от последните държави, които въведоха 5-дневната работна седмица. Допреди 23 години два поредни работни дни бяха нещо изключително за китайците, а нормата беше 6-дневната работна седмица.

В доклада се публикуват и резултатите от допитване, според което 40,1% от китайците изобщо не разполагат с годишен платен отпуск. Едва 31,1%, предимно заети в бюджетната сфера, имат реалната възможност ежегодно да ползват платен отпуск.

Общественото мнение в Китай е разделено относно предложението за 4-дневна работна седмица. За мнозина, особено в сферата на обслужването, доходите им зависят от отработеното време и положените усилия и те най-вече споделят максимата, че който не работи не трябва да яде.

„Работя по 10-12 часа всеки ден. За месеца имам максимум три почивни дни, но това ме устройва. В нашата работа е така: работиш – изкарваш пари, почиваш си — не получаваш нищо. Затова съм на мнение, че подобни идеи за съкращаване на работната седмица не означават нищо. Това се отнася повече до „белите якички“, разказва Ма Цянмей, която работи като масажистка.

предишна статияКак могат хората да живеят по над сто години
следваща статияСтарбъкс вече ще приема криптовалути