Начало Водещи Как могат хората да живеят по над сто години

Как могат хората да живеят по над сто години

936
100

Учените са установили 25 генетически мутации, които биха могли да увеличат продължителността на живота до над 100 години.

В края на миналата година в Кордоба на 116-годишна възраст почина Ана Вела – най-възрастният жител на Европа и трети в света. Испания заема второ място след Япония по очаквана продължителност на живота. В иберийската държава има значителен брой столетници и дори 116-годишната Ана Вела не беше някакво невероятно изключение.

На какво точно влияе на продължителността на човешкия живот? Каква е тайната на тези, които достигат почти до 120 години? И защо изобщо хората са толкова дълголетни, след като най-близките ни родственици шимпанзетата рядко доживяват до над 50 години?

Според изследователите от Института за еволюционна биология на Бристолския и Ливърпулския университети тайната на дълголетието се съдържа в 25 гена.

Изследване, резултатите, от които бяха публикувани в академичното списание Molecular Biology Evolution, е проучило взаимовръзката между геномните вариации и максималната продължителност на живота на различни видове примати, включително на човека. Учените са достигнали до извода, че в генома на хората има мутации, свързани със заздравяването на рани, кръвосъсирването и с лечението на сърдечносъдови заболявания. По всяка вероятност именно тези особености са довели да по-дълъг живот.

Част от мутациите обаче влияят нееднозначно на продължителността на живота. Според учените някои от тях дават значително преимущество на по-ранен етап, но са вредни за третата възраст. Пример за това е мутацията, която позволява акумулирането на калций в организма. Тя е полезна при формиране на костната система на младия организъм, но при възрастните голямото количество калций води до атеросклероза.

Изследването опитва да обясни теорията за т.нар. „антагонистична плейотропия“, формулирана през 50-те години на 20 век, която се опитва да отговори на въпроса защо съществува разлика в очакваната продължителност на живота при различните видове. Защо морските таралежи живеят по 200 години, а мишките едва две-три години?

Според тази теория някои генетически варианти действат благоприятно на младия организъм, но имат негативно влияние в по-зряла възраст.

„Установихме, че съществуват мутации, които предпазват младите хора от болести като детската глиома (тумор на главния мозък при децата). Същите обаче увеличават риска от заболявания в по-зряла възраст. По същество доказахме теорията“, заяви ръководителят на екипа Икреа Аркади Наваро.

Учените са изучили и сравнили гените на различни видове примати. От гледна точка на еволюционната биология приматите са много интересни, защото, независимо от близостта си с човека, съществуват дълбоки разлики по отношение очакваната продължителност на живота.

От всички изследвани видове примати, само човека и два типа макаци живеят по-дълго от общите си предци, от които са произлезли преди три милиона години. Авторите на изследването смятат това за доказателство, че процесът на увеличението на продължителността на живота е бил сравнително бърз в еволюционно отношение.

Изследователите признават, че досега не са успели да установят защо „хомо сапиенс“ имат еднакъв набор от 25 мутации, които им позволяват да се радват на по-дълъг живот от своите животински роднини. Няма отговор и въпросът „Кой фактор е изиграл решаваща роля за увеличаване продължителността на живота ни?“

„Социалният фактор също не бива да се пренебрегва. Ние не умираме на 60 години от емболия, въпреки че разполагаме с вредните мутации, които ни правят предразположени към това“, завършва Наваро.

предишна статияЕдна от зодиите с атрактивно предложение за работа днес. Конфликт с любимия човек за друга
следваща статияКитай обмисля да въведе 4-дневна работна седмица