Начало Водещи Китайски учени създадоха изкуствено слънце седем пъти по-топло от истинското

Китайски учени създадоха изкуствено слънце седем пъти по-топло от истинското

1230
слънце

Китайските учени смятат, че са постигнали революционен напредък в технологията за термоядрен синтез, която ще произвежда енергия по същия начин, по който това става във вътрешността на звезда.

В търсене на чист извор на енергия те успяха да създадат „изкуствено слънце“ в ядрена централа. В реакторът ЕАСТ учените са успели да загреят водорода вътре в „изкуственото слънце“ до температура, по-висока от 100 милиона градуса по Целзий, което е моментът, когато се генерира плазма.

Температурата вътре в ЕАСТ изобретението е в действителност седем пъти по-висока, отколкото в центъра на Слънцето, където гравитационното налягане позволява процес на синтез.

От Института по физика на плазмата при Академията на науките в Китай информираха, че в момента тестват съоръжението във формата на пръстен, за възпроизвеждане на процеса в центъра на звездата, от където възниква огромно количество енергия.

Това е процес на делене или разрушаване на атоми, който се случва, когато ядрото на атомите се разпада във верижна реакция. Той също така освобождава огромно количество енергия и в момента се използва за разработка на ядрено оръжие и ядрени електроцентрали, но за разлика от синтеза, отделя големи количества радиоактивни и опасни отпадъци.

Това е една от причините, поради които учените по света искат да измислят сигурен и безопасен начин за производство и създаване на необходимите условия за ядрен синтез, който, на теория, един ден ще гарантира на света неограничено количество чиста енергия.

Успехът на ЕАСТ е голяма стъпка към тази цел. Но са необходими много по-подробни изследвания.

предишна статияАПИ: На много места вали сняг, има и мъгла
следваща статияСемейство Обама са милиардери