Начало Водещи Кирил Петков: Мария Габриел трябва да е премиер, а акад. Денков вицепремиер...

Кирил Петков: Мария Габриел трябва да е премиер, а акад. Денков вицепремиер и министър на външните работи

69
Кирил Петков: Мария Габриел трябва да е премиер, а акад. Денков вицепремиер и министър на външните работи


Представителят на партията „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков коментира пред журналисти, че е необходима пълна ротация между Николай Денков и Мария Габриел. Според него, Габриел трябва да заеме поста на премиер, докато Денков да бъде вицепремиер и министър на външните работи.

По думите на Петков, най-логичното е Мария Габриел да бъде премиер и да не съвместява поста с този на министър на външните работи, тъй като задачата на премиера е изключително тежка и е лошо да се съчетава с повече от една роля.

Той добави, че в Европейския съюз няма примери за съчетаване на постовете премиер и външен министър. Според Петков, Мария Габриел и Николай Денков образуват много добър екип и той подкрепя Габриел да стане премиер, твърдейки, че тя ще бъде добър лидер.

Петков заяви, че техният фокус е Мария Габриел да бъде премиер и правителството да продължи с минимални промени, за да не се наруши управлението. Според него, колкото по-малко ротации има с другите министри, толкова по-смислено ще бъде.

Относно политическите документи, Петков поясни, че декларацията между Мария Габриел и акад. Денков е най-важният документ и там ясно е посочено „ротация“. Той отхвърли възможността за счупване на коалицията и посочи, че техният фокус е обединяването на силите на двамата лидери, а не опит за съчетаване на позиции, които в Европа няма да се съчетават.

В заключение, Петков сподели, че се създава нова комисия, която ще разгледа казуса с Мартин Божанов, с цел да се стигне до реални открития и да се предотвратят подобни случаи в бъдеще.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияГЕРБ искат Габриел за премиер и целият кабинет да е техен
следваща статияАИКБ предлагат да се намали броят на студентите у нас