Начало Водещи ГЕРБ искат Габриел за премиер и целият кабинет да е техен

ГЕРБ искат Габриел за премиер и целият кабинет да е техен

59
Делян Добрев
На снимката: Делян Добрев

ГЕРБ продължават да играят политически покер месец преди ротацията, като продължават да предявяват искане след искане. Днес в ефира на Нова ТВ Делян Добрев изрази мнение, че всички бъдещи министри трябва да бъдат излъчени от неговата партия, защото правителството се било провалило. 

Делян Добрев е открит критик на кабинета „Денков – Габриел“, но признава, че само той е на това мнение сред съпартийците си.

Той е известен със своите седмични критики към управлението, като се фокусира върху нови скандали и неизправности. Добрев коментира неуспешната визита на делегация, водена от Николай Денков, в САЩ.

„Щатите не ги искат, защото през последна година и половина те вливаха милиарди в Путинов режим през ‘Лукойл’. Това е фактът“, твърди народният представител.

Добрев обвини правителството в редица неща, но когато бе попитан защо вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, единственият представител на ГЕРБ в кабинета, не сигнализира за проблеми, избяга от отговора. В крайна сметка той обобщи, че тя е „вицепремиер, която не решава нещата“.

Добрев явно счита влизането в Шенген, въпреки че частично, за провал, но не вини външният министър Мария Габриел, а поставя отговорността върху акад. Денков и правителството.

Всъщност, относно най-важната външнополитическа тема за страната наблюдавахме как български политици на различни нива се стремеха към влизането на България в Шенген. Но по този въпрос имаше оглушително мълчание от страна на Мария Габриел. Добрев удобно забравя за 11-годишното управление на ГЕРБ, по време на което неспирно се бореха за влизането на България в Шенген, но без успех, както се случва сега.

Анализатори предполагат, че политическият блъф, с който Делян Добрев, определен от Вежди Рашидов като „лошото ченге в ГЕРБ“, иска всички министерства да са от ГЕРБ, е по заповед на лидера на партията Бойко Борисов, за да могат да получат колкото се може повече позиции в бъдещото управление. Ще се разбере ли дали тази стратегия ще се осъществи или нервите на някой от „некоалицията“ няма да издържат и предполагаемата коалиция ще се разпадне – това предстои да стане ясно през месец март.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияРусия извърши ракетни атаки срещу Киев и други украински градове
следваща статияКирил Петков: Мария Габриел трябва да е премиер, а акад. Денков вицепремиер и министър на външните работи