Начало Водещи Кирил Петков: Има шанс през декември да получим добри новини за Шенген

Кирил Петков: Има шанс през декември да получим добри новини за Шенген

194
Кирил Петков


„Посетих Брюксел и сигурност има, че през декември може да има промени по отношение на Шенгенската зона. Ако диалогът продължи по конструктивен начин, можем да очакваме добри новини, но това е само предварително обсъждане.“ – Кирил Петков в Народното събрание.

Относно искането за оставка на министъра на здравеопазването, Христо Хинков, Петков заяви:

„Важно е да се спазват институционалните процедури. Постъпките срещу министъра са предмет на разискване в Комисията. Всяко решение за назначаване или освобождаване на министър стои на акад. Денков и Мария Габриел. Разделението на властите трябва да бъде спазвано“.

Петков подчерта, че в обединението на ПП-ДБ всяко решение се взема след обсъждане с всички лидери.

Според него не само „Пирогов“, а всички държавни болници трябва да бъдат подложени на проверка.

„Връщаме се към институционалните процедури. Нещата няма да се уредят с телефонен разговор“, добави Петков.

Относно дерогацията, той посочи:

„Тя трябва да бъде прекратена на 1 март 2024 г. България трябва да има готов екип, който да може да реагира, ако е необходимо да се влезе в рафинерията и да се оперира. Важно е договорите за петрол, които не са с руски произход, да не повишат цените на горивата за българските граждани. Призовавам колегите от ГЕРБ да не водят преговори на тази тема на всеки две седмици. Фиксирана е дата – 1 март“.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков отхвърли твърденията, които бяха пуснати ден по-рано от шефката на ПГ на ГЕРБ, Десислава Атанасова, че ДПС ще получи 1/3 от позициите в държавните регулатори.

„Нека се фокусираме върху бюджета и конституцията. Не можем да решим всички задачи едновременно. Нека да определим приоритети. В момента това са бюджетът и конституцията, след това ще разгледаме регулаторите. Там ситуацията ще е много сложна“, обърна се Петков към (не)коалиционните партньори.

„Виждам анонси, че се опитват да преговарят през медиите. Няма договорка за 1/3. Това не е вярно. Всичко ще бъде обсъдено на среща. Ние ще защитаваме позициите си, виждате какво постигнахме с НЗОК. Няма да допуснем това. Всичко ще се уреди по ясен и систематичен начин“, обеща той.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияПрезидентските избори в Русия бяха насрочени за 17 март
следваща статияЗапочна посещението на турския президент Ердоган в Гърция