Начало Водещи Започна посещението на турския президент Ердоган в Гърция

Започна посещението на турския президент Ердоган в Гърция

139
Ердоган в Гърция
Снимка: AP/БТА

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Атина и започна посещението си в Гърция днес със среща с президента на страната Катерина Сакеларопулу, съобщават гръцките медии.

Пред Сакеларопулу Ердоган, цитиран от телевизия Скай, заяви, че „със заседанието на Петия висш съвет за сътрудничество Гърция-Турция започва нова епоха. Нека да разговаряме, като виждаме чашата наполовина пълна“.

Президентът на Гърция подчерта, че „трагичните събития (земетресенията в Турция и пожарите и наводненията в Гърция – б.ред.), пред които бяха изправени страните ни, станаха повод да се развие чувството за солидарност – обща черта, която обединява двата народа. Взаимна е политическа воля за установяване на атмосфера за задълбочаване на сътрудничеството и избягване на напрежение в двустранните ни отношения (…) С тези мисли отправям пожелание за мир и благоденствие на приятелския народ на Турция“.

След срещата си с президента на Гърция Ердоган ще разговаря с премиера Кириакос Мицотакис. После ще се проведе работен обяд на двете делегации, които участват във Висшия съвет за сътрудничество. Програмата на посещението предвижда и редица двустранни срещи на министри от двете страни.

В Атина Ердоган е придружаван от редица членове на турския кабинет. С него са министърът на отбраната Яшар Гюлер, министърът на финансите и държавната хазна Мехмет Шимшек, министърът на вътрешните работи Али Йерликая, министърът на културата Нури Ерсой, министърът на националното образование Юсуф Текин и зам. министърът на външните работи Бурак Акчапар.

Поводът за посещението на Ердоган в Гърция е срещата на Висшия съвет за сътрудничество между Гърция и Турция. Предишното посещение на турския президент в Атина беше пред 6 години.

Още международни новини – четете тук

предишна статияКирил Петков: Има шанс през декември да получим добри новини за Шенген
следваща статияЕто какви ще са цените на винетките за 2024 г.