Начало България Как вреди натамицинът в маслото, което ядем на здравето ни?

Как вреди натамицинът в маслото, което ядем на здравето ни?

1647

Едва при две от 10 български марки масло не са открити нарушения при тест на съдържанието им, при останалите осем са открити проблеми. За теста продуктите са купени от търговски обекти в Несебър и Бургас през август, а изследването им е продължило до октомври.Инициативата бе на „Активни потребители”.

А ето и как изглеждат данните от изследването: противогъбичен препарат в три от марките.

Става дума за натамицин – против гъбички и плесени.

В други три марки има немлечни мазнини, въпреки че продуктите не са обозначени като „имитиращи”.

Две търговски марки са написали на етикетите значително по-високо количество мазнини в маслото си, отколкото е вложено реално.

Какви рискове за здравето ни носи това? 

„За съжаление не установихме подобрение в съставките на маслото от предишното ни изследване през 2015г.  Много се надявах, че тези растителни мазнини вече няма да ги има в маслото. Оказа се, обаче, че те отново са тук. Най-новото нарушение е влагането в маслото на натамицин, който освен че е химикал, е и алерген. Той е разрешен само за повърхностно използване, защото се използва против появата на плесен върху продуктите”, коментира Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители”.

В хранително-вкусовата промишленост натамицинът се използва като противогъбичен консервант. Кодовото му означение е E235. Засега натамицинът е единственият антибиотик, разрешен за употреба в хранителната индустрия. В някои страни това му приложение е забранено, за да не се компрометира използването му в медицината.

Натамицинът се нанася върху хранителните продукти в тънък слой, който защитава подлежащите повърхности от гъбички. Пределно допустимата му концентрация е до 2 mg / L, в слой с дебелина до 5 мм.

предишна статияN.A.S.O: Аз горя в музиката, която правя
следваща статияКак да ускорим метаболизма, без да влизаме във фитнеса?