Начало Водещи Какви послания отправиха българските политици на Трети март?

Какви послания отправиха българските политици на Трети март?

169
Бойко Борисов, Румен Радев и Кирил Петков
Бойко Борисов, Румен Радев и Кирил Петков

Изявления по Националния празник

На 3 март министър-председателят акад. Николай Денков сподели мислите си по повод Националния празник:

„Днес е ден, в който трябва да се обединим, всички да празнуваме Националния празник и да говорим за това, което ни обединява“, заяви той.

Денков участва в официалната церемония по издигане на българското знаме в София. На въпрос какво би отговорил, ако има атаки по повод това, че точно той е искал смяна на Националния празник, Денков коментира:

„Днес не е ден за атаки, днес е ден за празнуване“.

Румен Радев

„3 март е много повече от един исторически триумф. 3 март е нашата памет и почит към саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата зима на робството. 3 март е нашият национален идеал за свободна, обединена и европейска България. 3 март е нашето бъдеще като народ с достойнство и стремеж към напредък. Днес е ден за национално уединение. Днес е ден, в който да се обединим около нашите ценности,“

„Тук на увенчаният с вечна слава връх, подвигът на нашите опълченци, застанали рамо до рамо с войните от армията на руския император Александър Втори, отвори пътят към свободата на България. Точно тук, пред очите на целия свят, с камък и кръв бе предначертано нашето бъдеще. Днес сме се стекли хиляди, за да заявим, че 3 март не ознаменува само победата на бойното поле, не е само дата на един международен договор, както нерядко се опитват да го представят.“

Това каза президентът на Република България Румен Радев на честванията за Националния празник на историческия връх Шипка.

Росен Желязков

Председателят на Народното събрание Росен Желязков изрази своите поздравления за Националния празник.

„Днес е ден на памет. Да благодарим на българските опълченци, да благодарим на всички руси, румънци, беларуси, украинци, финландци, сърби, черногорци, които са напоили българската земя с кръвта си. Днес не е ден за политически спекулации, не е ден за политическо злободневие, днес е ден за памет, благодарност и разбира се национална гордост“,  каза Желязков пред журналисти в град Шипка.

Желязков подчерта, че на този ден празнуваме Освобождението на България навсякъде, където има и един българин по света.

Бойко Борисов:

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отнесе цветя пред паметника „Майка България“ във Велико Търново по случай Националния ни празник на 3 март.

„За мен беше огромна чест днес да поднесем цветя пред паметника “Майка България” заедно с младежите от ГЕРБ – Велико Търново. Гордея се с тези млади хора, защото голяма част от тях бяха със своите дечица. С личен пример към децата се възпитава родолюбие и почит към историята! Честит празник!“, заяви Борисов.

Кирил Петков

Съпредседателят на ПП Кирил Петков сподели във фейсбук:

„Честит празник, свободни българи!

Васил Левски, Христо Ботев, българите загинали в Априлското въстание, опълченците на Шипка и хилядите знайни и незнайни български воини, които са бленували да бъдат свободни и са дали живота си за свободата на България.

Мечтата е свободни “да бъдем равни на другите европейски народи“. Те не са чакали някой друг да ги освободи, те са се борили и са знаели, че от тях зависи и накрая са дали за този идеал най-ценното – живота си. Без тяхната лична саможертва тази дата не би била празник днес. Поклон и пред загиналите войници от Русия и другите държави, които са проляли кръв за свободата ни. Поклон пред паметта им!

Делото на тези български герои направи България свободна, но заветът им е никога да не спираме да се борим за свободата си.

Днес да бъдем свободни изисква далеч по-малки и не толкова героични действия, но трябва да продължим да носим отговорността, че свободата зависи от всеки един от нас.

Днес да сме свободни означава да не допускаме зависимости, които да ни карат да правим дела, в които не вярваме, да не допускаме беззаконие, което ни ограбва от чувството за справедливост, да не допускаме кражби и корупция, да не допускаме ограбване на българската природа, да не допускаме манипулации от фалшиви медии.
Всички ние трябва да осъзнаем, че колективната ни свобода зависи от това колко всеки от нас е критичен към собствената си свобода и още по-важно: какви дела е готов лично да направи в собственото си ежедневие, за да бъде по-свободен.
Само заедно и с непрекъснати усилия можем да имаме една свободна и просперираща България.

Този пост го пиша от Корал, едно кътче от България, което е свободно от корупция заради нещо, което се случи тази година – малък символ, че не трябва да спираме да се борим и мечтаем всеки ден, всеки един от нас!

Делян Пеевски

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски изрази поздравления за Националния празник на 3 март.

„Да бъдем единни в името на силна, европейска България и нейния народ! Честит Национален празник! Да бъдем единни в името на силна, европейска България и нейния народ!“, пише Пеевски.

 Калин Стоянов

„Честити 146 години свободна България! Трети март е символ на свобода, вяра и надежда за бъдещето. Нека продължаваме да се чувстваме свободни, но и отговорни! Да променяме днешния ден към добро с енергия и силна вяра. Нека пребъде България!“.

Това написа вътрешният министър Калин Стоянов във Фейсбук по повод годишнината от Освобождението на България.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияИздигнаха трибагреника с военен ритуал на паметника на Незнайния воин
следваща статияПроф. Николай Слатински: Този празник е болен от безбройните знамена на чужда държава