Начало Водещи Каква е рецептата за щастие на Айнщайн?

Каква е рецептата за щастие на Айнщайн?

1284

Две бележки, написани от Алберт Айнщайн, бяха продадени на търг в Йерусалим за 1.56 млн. Долара. Те са толкова специални, защото в тях той разкрива теорията си за щастлив живот, пише BBC.

Анщайн дал бележките на куриер в Токио през 1922г. вместо бакшиш. Малко преди това той разбрал, че е спечелил Нобелова награда и казал на пощальона, че ако имал късмет, бележките щели да се превърнат в ценност.

В тях Анщайн пише, че постигането на дълго мечтана цел не гарантира непременно щастие. Роденият в Германия физик спечели Нобелова награда за физика и бил на обиколка в Япония, за да изнесе серия от лекции.

Когато пощальонът пристигнал в стаята му, за да му донесе пратка, той нямал никакви пари, за да му плати. Вместо това дал на куриера подписано писмо, използвайки лист и химикал от Imperial Hotel Tokyo. Анщайн написал на немски следното изречение:

„Спокоен и смирен живот ще донесе повече щастие от преследването на успех и постоянното безпокойство, което върви с това“.

Втора бележка, написана по същото време, гласи:

„Щом има желание, има и начин“.

Тя беше продадена за 240 000 долара по време на търга, организиран от аукционна къща Winner’s. Печелившите наддавания надвишиха значително очакваната цена от аукционната къща.

Купувачът на една от бележките бил европеец, който пожелал да остане анонимен. Смята се, че продавачът е племенникът на пощальона.

 

предишна статияСлед 30 години автомобилите ще бъдат два пъти повече
следваща статияСледващият мач на Пулев ще в САЩ! Кобрата се закани да бие Джошуа