Начало Водещи И Тагарев потвърди: Няма да пращаме войници в Украйна

И Тагарев потвърди: Няма да пращаме войници в Украйна

84
Тодор Тагарев
На снимката: Тодор Тагарев

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви по bTV, че България няма намерение да изпраща войски в Украйна и не се обсъжда промяна в позицията на страната по този въпрос.

Лидери от Европейския съюз се срещнаха в Париж по инициатива на френския президент Еманюел Макрон, който призова за подкрепа към Украйна. Въпреки това, според Тагарев, няма консенсус в момента за изпращането на западни войски в Украйна, въпреки че този вариант не е изключен за бъдеще.

Министърът сподели, че дискусията по този въпрос е била между съюзници, които действат с взаимно доверие и информацията не е публична. Целта е да се предотврати Кремъл от недооценяване на потенциалните действия на западните съюзници.

Във връзка с това, Тагарев обясни, че в случай на военен конфликт, в който НАТО държава бъде засегната и той се разшири на нейна територия, то това ще задължи всички съюзници да реагират. Такива въпроси се обсъждат на много широки форуми, а не на двустранно ниво.

Относно помощта към Украйна, Тагарев спомена за различни коалиции за подпомагане на страната, като авиационна, морска и бронетанкова коалиция, в рамките на които се сътрудничи и координира помощта. България изрази готовност да се присъедини към някои от тях, като подпомага украинската отбранителна индустрия и уязвими страни.

В заключение, Тагарев сподели информация за доставката на помощ към Украйна, уточни, че хуманитарната помощ е в ход и скоро ще бъде изпратена в страната.

Още новини от деня – четете тук