Снимка: keralakaumudi.com

В силно засегнатият от коронавируса Иран медицинските работници не просто лекуват пациентите – лекарите и медицинските сестри повдигат също техния дух с танцови изпълнения, които масово се разпространяват в социалните медии. За това информира АФП.

В поредица от кратки видеоклипове медицински персонал, облечен в хирургически маски и защитно медицинско облекло, може да бъде видян как танцува в символично предизвикателство срещу разпространяващия се вирус, отнел повече от 100 живота в страната.

Иранците масово споделят видеоклиповете, очевидно заснети в болничните отделения и операционните зали, а идентичността на танцьорите е прикрита от болнични облекла и маски за лице, докато се извиват и поклащат в стил ирански поп и традиционни мелодии.

Многобройни клипове могат да бъдат гледани в Туитър, озаглавени на английски като „Коронавирусен Иран танцува“.

Властите на Иран засега изглежда толерират манията за „танцово предизвикателство“, а някои видеоклипове са събрали около 100 000 гледания в Туитър, Инстаграм и други социални медии.

Това се случва, въпреки че танците между мъже и жени са забранени в ислямската република, с изключение на брачните двойки, които могат да танцуват насаме.

Не всички се забавляват от клиповете. Някои потребители на Туитър ги заклеймяват като „грях“.

Реформистът активист Азар Мансури обаче написа в интернет, че „няма думи, с които може да се изрази благодарността за техните усилия“.

„Те се грижат за болните и в същото време поддържат духа на своите сънародници и собствените си семейства.“

Вирусът наистина е удар за духа на народа на Иран, една от най-тежко засегнатите страни след Китай, пише АФП. Много хора остават затворени в домовете си, а иранците се чувстват все по-изолирани, след като няколко авиокомпании отмениха международните полети. Иранските училища и университети са затворени до началото на април, заяви здравният министър днес, потвърждавайки за над 3 500 инфекции в цялата страна.

Преди няколко дни смъртта на младата медицинска сестра Нариес Ханализаде, която се зарази с вируса чрез контакт с пациенти, дълбоко трогна страната.

Иранският фоторепортер Пейман Яздани похвали смелостта на здравните работници, туитвайки, че „танцуват пред лицето на смъртта“.

предишна статияОсми март – Международен ден на жената
следваща статияВладимир Кисьов: Договорките на Путин и Ердоган не винаги са добри за България