Начало Водещи Има възможност за освобождаване на двамата български моряци от пленения кораб „Галакси...

Има възможност за освобождаване на двамата български моряци от пленения кораб „Галакси лийдър“

59
Корабът
Корабът „Галакси Лийдър“ бива ескортиран от хусите. Снимка: AП/БТА

Разглежда се възможността за освобождаване на двамата български моряци от пленения кораб „Галакси лийдър“. Говорителят на движението на хутите „Ансар Аллах“ Насрадин Алмер заяви за „Маритайм.бг“, че те нямат нищо против България и страните, които не проявяват агресия в Газа. Насрадин Алмер – председател на борда на директорите на информационната агенция на „Ансар Аллах“, разказва, че в събота е бил при моряците от „Галакси лийдър“, те били в отлично състояние и имали възможност да разговарят с близките си.

БНТ съобщи, че Александър Тодоров от „Маритайм.бг“ обясни, че поддържат връзка с движението „Ансар Аллах“ седмица след задържането на кораба. По думите му и към момента плавателният съд се намира северно от пристанище Ходейда, на който капитанът и старши помощник-капитанът са българи.

Александър Тодоров уточни, че по думите на Амер моряците са добре и е допусната комуникация между тях и техните близки на брега.

„След като предадохме призив от семействата за освобождаване на моряците, Амер заяви, че този въпрос по всяка вероятност ще бъде разгледан на най-високо ниво в движение „Ансар Аллах“ тъй като хутите разбират, че моряците нямат никакво касателство с това, което се случва в Ивицата Газа, което по думите му е геноцид! Също така Амер заяви, че блокадата на Червено море и Баб ел Мандеб, която бе наложена от тях на кораби, свързани с Израел продължава да е в сила, въпреки въздушните удари от страна на САЩ и Великобритания“, заяви Александър Тодоров.

По думите му, Амер е заявил, че европейските лидери трябва да окажат натиск над Израел за спиране на кръвопролитията в Газа.

Още международни новини – четете тук

предишна статияЗапочва годишната среща на Световния икономически форум в Давос
следваща статияКой е Фредерик Десети – новият крал на Дания?